Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ружа и слез

Alcea spp., Althaea spp., Malva spp. Malvaceae (сем. Слезови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Корените, листата, цветовете, семената

Отглеждане

Лечебната ружа (Althaea officinalis) е устойчиво, тревисто многогодишно растение с кадифени, сиво-зелени назъбени листа. Стъблата, стигащи на височина 1,2 м, носят бледорозови цветове, подобни на тези на хибискуса.

Слезът (Malva sylvestris) е висок до 30- 90 см, има закръглени листа при основата и пурпурно-розови цветове с пет назъбени венчелистчета с тъмни ивици.

Мускусният слез (М. moschata) е по- дребно растение с листа с аромат на мускус, като долните са с бъбрековидна форма, а нагоре стават все по-насечени. През цялото лято образува розови цветове с по пет назъбени венчелистчета.

Градинската ружа (Alcea rosea) е двугодишно растение с листна розетка при основата с големи, дългостъблени листа с груба структура. Високите цветоносни стъбла стигат до 3 м височина и образуват розови, лилави или бели цветове. Ружата и слезът са класически градински растения и често се развиват отлично в бедна и камениста почва. Изключение прави лечебната ружа, която е подходяща за градина с езеро. Всички ружи имат дисковидни плодове с формата на орехи.

Сортове и видове

Градинската ружа образува единични или кичести цветове в лимонови, кайсиеви, розови, червени и пурпурни нюанси. „Majorette“ е дребно растение до 60-75 см, с кичести цветове. Черната ружа Alcea rosea „Nigra“ е с тъмнокафяви цветове. Мускусният слез има и чисто бял сорт (М. moschata f. alba). Сортове на слеза са „Primley Blue“ с лилаво-сини цветове и „Brave Heart“ с цветове с ярки ивици.

Местоположение – Лечебната ружа предпочита влажни и мокри условия, но останалите видове харесват добре дренирана почва. Всички обичат слънце.

Размножаване – Засявайте семената на всички видове през пролетта или лятото.

Грижи – Високите растения се нуждаят от укрепване през лятото, а през зимата отрязвайте мъртвите стъбла.

Болести и вредители – Ружите и слезът страдат от ръжда (Puccinia malvacearum). Контролирайте я, като отстранявате и изгаряте засегнатите листа.

Събиране и съхранение – Събирайте цветовете и листата, когато ви потрябват, за да ги използвате пресни или сушени. Вадете и сушете корените на лечебната ружа, когато растението е навършило 2 години.

Употреба в медицината

Althaea officinalis. Използвани части: листата, корените. Те са богати на клей и се употребяват при възпаления и дразнения на респираторния тракт като кашлица, бронхит и възпалено гърло.

Коренът е с по-високо съдържание на клей и се смята за най-ефикасния лек при възпаления на червата, стомашни и чревни язви, гастроентерит и язвен колит. Освен това се прилага локално под формата на вода за уста при възпаления в устната кухина и гърлото и като мехлем при кожни екземи.

Malva sylvestris. Използвани части: листата, цветовете. Слезът се употребява по подобен начин като лечебната ружа, въпреки че е с по-слабо действие. И той се прилага заради успокояващите си свойства при респираторни и гастро-чревни проблеми, протичащи с възпаление или раздразнение.

Билките не се препоръчват при бременност или кърмене, освен ако не са назначени от лекар или специалист билкар.

Любопитно:

Градинската ружа вероятно е била пренесена в Европа от Китай през Светите земи. Мускусният слез в миналото се е използвал в магиите за защита, а обикновеният слез се е смятал за билка, лекуваща всички болести. Ружите и слезовете съдържат сходни съединения.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *