ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МОНОПРОСТ капки за очи/ MONOPROST eye drops

Съдържа латанопрост, макроголглицерол хидроксистеарат 40, сорбитол, карбомер 974Р, макрогол 4000, динатриев едетат, натриев хидроксид, вода за инжекции

MonoprostПредназначение

МОНОПРОСТ е лекарствен продукт, прилаган при глаукома и хипертензия. Чрез тези капки за очи се овладява и редуцира повишеното вътреочно налягане, застрашаващо зрението. Капките за очи МОНОПРОСТ постигат намаляване на налягането чрез ускорено отделяне на вътреочни течности към кръвоносната система.

Как се приема

МОНОПРОСТ е продукт, използван по лекарско предписание. Начинът на прилагане се консултира с офталмолог. Обикновено в проблемното око се поставя само една капка от продукта при спазване на обичайните санитарно-хигиенни норми. Капката МОНОПРОСТ се поставя вечер преди лягане. Не е желателно многократно поставяне на капките, тъй като това намалява ефекта от въздействието. Дозата от една капка е достатъчна в повечето случаи.

За всяка процедура се отваря нова миниопаковка от капките, които са дозирани за еднократна употреба. След изпълнение на процедурата опаковката с остатъка от капките се изхвърля, тъй като не може да се гарантирана стерилността на разтвора. При работа с апликатора не бива да се докосва окото.

Ако пациентът носи лещи, те трябва да се снемат и да се поставят обратно не по-рано от 15 минути след накапването.

Ако лечението на пациента включва и други капки или гел за очи, между прилагането на двата медикамента трябва да се изчака най-малко пет минути.

Възможни нежелани ефекти

Най-често прилагането на МОНОПРОСТ причинява преходен дискомфорт от рода на зачервяване, дразнене – усещане за “песъчинки”, в някои случаи при пациенти със светли очи се наблюдава промяна в цвета на ириса към кафяво. В отделни случаи се наблюдава сгъстяване и удебеляване на миглите.

Капките могат да причинят болки в окото, възпаление, оток и болка в клепачите, сухота на окото и конюнктивит, промени в дишането – затруднения до астматични пристъпи, промени в цвета на кожата около очите и клепача.

МОНОПРОСТ причинява в редки случаи болки в гръдния кош и сърдечни смущения. Има единични реакции с провокиране на киста на ириса, сърцебиене, главоболие и замайване.

Кога НЕ БИВА да се приема

МОНОПРОСТ да не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Този продукт не е подходящ за бременни или кърмачки.

Консултирайте се с офталмолог за целесъобразността от лечението с капките, ако страдате от сухота в очите или имате недоизлекуван възпалителен процес.

Има риск за пълноценното дишане при използването на капките от астматици, затова е необходима преценка за приложимостта на медикамента в подобни случаи.

Капките не са подходящи за деца и подрастващи под 18 години.

Не използвайте МОНОПРОСТ, ако имате инфекция на очите, причинена от херпес симплекс вирус.

Лечението с МОНОПРОСТ при потребители, носещи контактни лещи, налага специално внимание, вкл. снемане на лещите преди процедура и изчакване на 15 минути преди обратното им поставяне.

Взаимодействие с други медикаменти

МОНОПРОСТ може да влезе в лекарствени взаимодействия с някои медикаменти, поради което паралелното им приложение следва да се обсъди с лекуващия с цел избягване на негативни ефекти.

_______

Усреднена цена в аптеките – 23 лв за опаковка от 30 единични дози

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *