ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лененото семе отлично пречиства черния дроб

Лененото семе се ползва в медицината, но днес е доказано, че то има и голяма хранителна стойност

ленено семе Съдържа много полезни протеини, значителни количества ненаситени мастни киселини, магнезий, калий, цинк. Освен това е чудесен източник на фибри.

Първите сведения за чудотворната му сила са от VII в. пр. Хр. По-късно с него Хипократ облекчавал стомашни болки, а Теофраст го споменава в писанията си като лек против кашлица. През VIII в. френският крал Карл Велики, впечатлен от свойствата му, заповядал на поданиците си да отглеждат и да ядат всеки ден ленено семе, за да са по-здрави духом и телом.

Ленът е една от най-старите култивирани култури – пет хиляди години пр.н.е. от него са правели ленено платно. Той е едногодишно тревисто растение, а в зависимост от климата семената му са различни по форма, цвят и размер. Има бели, червени, жълти и черни. На вкус са сладки, мазни, със слаба миризма. Най-големите плантации за ленено семе са в Индия.

Според учените то извлича токсините, абсорбира течностите, помага при безсъние, намалява риска от инфаркт, инсулт и рак, афродизиак е и подпомага
възстановяването на мускулите след тренировка. Не се препоръчва обаче за бременни.

Лененото семе може да се консумира сурово, смляно или не, във вид на кълнове, варено и печено. В Тунис печените и осолени семена се хапват обичайно след сиеста за възвръщане на тонуса. Може да се добавя на зърна или смляно в мюсли и други зърнени закуски, в омлети, теста, конфитюри, дресинги, супи, сосове, манджи с ориз и булгур, панировки, накратко – във всякакви ястия. Продава се и ленено брашно, както и ленено олио, с което не бива да се готви, но е идеално за овкусяване на салати, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *