ВНИМАНИЕ: Пълен списък на карциногенните пластмаси

Напоследък доста се заговори за вредата от пластмасовите опаковки и за всичките здравословни проблеми, свързани с тях

бутилки Стъклото като материал се използва все по-рядко в масовата козметична и хранително-вкусова промишленост. От друга страна, пластмасата е навсякъде. Държим храната си в кутии от този материал, почистващите препарати са в пластмасови бутилки, шишетата за бебета са такива. Въпреки това не всяка пластмаса е вредна. Може да разберем за вредата, която тя нанася върху организма, по символа и номера, обозначени на дъното на пластмасовия контейнер.

Безопасни

№1 PETE или PET – маркировката показва, че тази пластмаса е най-безопасна, но трябва да се държи далече от слънце и да не се използва повторно. Ако тези изисквания не се спазват, тя отделя химикала фталат, който се свързва с поражения върху черния дроб, репродуктивната система и са токсични за плода. От такава пластмаса са направени бутилките за безалкохолни напитки, вода, бира, кетчуп, контейнерите с полуфабрикати, готови за претопляне в микровълновата.

№2 HDPE-тази маркировка означава, че пластмасата е безопасна. Не е известно да е проводник на химикали към храните или напитките в нея. Използва се за производство на бутилки за прясно мляко, вода, сок, козметика, шампоани, препарати за пране и миене на съдове,пазарски чанти.

№4 LDPE – тази пластмаса е безопасна и здравословна и се използва за производство на тубички. Няма данни да е проводник на вредни химикали. Използва се за производство на кошчета за боклук, мебели, контейнери за замразени храни, чаши за напитки.

№5РР-така се обозначава добре познатият ни стироформ. Използва се за съдове, в които се съхраняват топли напитки и храни. От него се произвеждат контейнери за кисело мляко, за маргарин, сламки, памперси, някои шишета за бебета, капачки за бутилки. Рециклираният стироформ се използва за направата на Зарядно за батерии.

Опасни

№3 V и PVC – тази пластмаса е гъвкава и се използва предимно за производство на тръби, някои видове тубички за козметика. Въпреки това е вредна, когато е в контакт с храната, защото изпуска химикала фталат.

№6 PS-използва се за производството на еднократни прибори, чаши, купи, чинии и на опаковки за пакетиране на месо. Може да отделя химикала стирен, който води до развитие на карцином.

№7 OTHER – съдържа бисфенол А и се използва за производство на бебешки шишета, за 20-литрови пластмасови бутилки, за биберони, за бутилки за спорт За многократна употреба и за вътрешността на хранителни консерви. Бисфенол А е свързван с развитието на рак на гърдата, тъй като имитира действието на женския хормон естроген върху организма.

Съвет: Никога не използвайте повторно пластмасова бутилка или друг вид контейнер, произведен от този материал. Избягвайте да използвате такива съдове, особено ако в тях не са съхранявани храни или напитки, пише „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *