ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пупалка

Oenothera sp. Onagraceae (сем. Върбовкови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Вечерна иглика, вечерна роза

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Семената, корените, листата

Отглеждане

Основният вид, отглеждан за добиването на масло, е едрата пупалка (О. biennis). Това устойчиво двутодишно растение образува приосновна розетка от заострени овални листа, от които се появява централно цветоносно стъбло, носещо ароматни лимоненожълти цветове, които се отварят през нощта. Те впоследствие се заменят от дълги приседнали кутийки с дребни семена.

Сортове и видове

Други видове, използвани за добива на масло, включват О. glazioviana syn. О. lamarckiana и О. parviflora.

Местоположение – Пупалката се нуждае от слънце и дренирана почва. Понася по-бедни, песъчливи почви и е устойчива на засушаване.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта до ранното лято. Силните горещини през лятото намаляват съдържанието на гамалиноленова киселина в развиващите се семена. При добри условия растението се саморазмножава свободно.

Грижи – Почиствайте плевелите.

Болести и вредители – Ако растенията са засети нагъсто, листата са податливи на брашнеста мана. Зле дренираната почва причинява кореново гниене.

Събиране и съхранение – Берете пресните млади листа, когато ви потрябват, за да ги използвате за салати или приготвени на пара като зеленчуци. Вадете подобните на пащърнак корени в края на втората година и ги гответе на супи или ги запържвайте. Събирайте семената, когато капсулите започнат да зреят. Извличането на етеричното масло от дребните семена изисква технически познания и оборудване и не е нещо, което се прави в домашни условия.

Употреба в медицината

Oenothera biennis. Използвани части: етеричното масло от семената. То съдържа значителни количества омега-6 мастни киселини, предимно гама-линоленова киселина, на която се приписват много от терапевтичните му свойства. Приета вътрешно, тази есенциална киселина има забележителни противовъзпалителни качества и клинични изследвания предполагат, че тя облекчава симптомите на ревматоиден артрит, диабетна невропатия, екзема и дерматит. Допълнителни проучвания доказват, че маслото от пупалка, прието като хранителна добавка, понижава високото кръвно налягане и облекчава симптомите при предменструален синдром.

Но резултатите от други експерименти са отрицателни и според най-новите изследвания най-добър терапевтичен ефект се получава при съчетаването на маслото от пупалка или гамалиноленовата киселина с омега-3 есенциални мастни киселини, които се срещат в лененото семе и рибата. За безопасната и правилна употреба на маслото от пупалка се консултирайте с лекар или със специалист билкар. То не се препоръчва при бременност или кърмене.

Най-лесният начин за прием на маслото от пупалка е под формата на капсули.

Употреба в козметиката

Маслото от едра пупалка е с широко приложение в козметиката. Използва се в овлажнители, кремове и др.

Любопитно:

Цветовете на пупалката се отварят през нощта и излъчват аромат, който привлича опрашващите я насекоми. Откриването на маслото от растението и приложението му в медицината и козметиката са резултат от научни изследвания от 80-те години на XX век.

За укротяване на зверове

Теофраст (371 – ок. 287 г. пр. н. е.) е написал два важни труда по ботаника – „Какво причиняват растенията“ и „Растенията – поглед отблизо“, и затова някои го считат за „баща на таксономията“. Той кръщава пупалката Oenothera вероятно от гръцките думи „oinos“ („вино“) и „thera“ („ловувам“). Теофраст препоръчвал използването на пупалката за укротяване на диви зверове.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *