Пипер

Piper spp. Piperaceae (сем. Пиперови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Плодовете

Отглеждане

Пиперът принадлежи към род с над 1000 вида тропични вечнозелени лиани, храсти и малки дървета. Той представлява многостъблена лиана с овални листа с ясно изразени жилки и миниатюрни бели цветове без венчелистчета, събрани в съцветия. От тях впоследствие се развиват зелени костилкови плодчета, които стават жълти, а щом узреят, почервеняват. От незрелите плодове се добива зелен и черен пипер, а от зрелите чрез преработка се получава бял пипер, като плодчетата се киснат във вода 7-10 дни, за да се разпадне външната червена обвивка и да остане само бледото семе, което се изсушава.

Сортове и видове

По света се отглеждат много видове пипер, които се ползват като подправка. Те включват дълъг пипер, пипали или жаборанди (P. lоngum), който има по-лютиви плодове в сравнение с черния пипер (Р. nigrum), и кубеб (Р. cubeba), който се използва в мароканската смес от подправки рас ел ханут. Несродното на пипера дърво от Южна Америка – Schinus molle, е източник на розовия пипер.

Местоположение – Растението предпочита добре дренирана, неутрална до кисела почва, лека сянка и висока влажност на въздуха, по възможност при 26-30 °С. През зимата лианите могат да преживеят на 16 °С, ако се отглеждат при ниска влажност и силна светлина.

Размножаване – Извършва се чрез резници през лятото.

Грижи – Осигурете пергола и завързвайте катерещите се леторасли, докато се развиват.

Болести и вредители – Лианите страдат от Phytophthora и Fusarium. Подобрете проветрението и ги пръскайте с препарати с мед и сяра.

Събиране и съхранение – Зеленият пипер се събира, когато по съцветията има 10% или по-малко жълти плодове. За черен пипер съцветията се прибират, щом плодовете станат жълти, а зрелите плодове – над 75% червени, се използват за добив на бял пипер. Всички видове се сушат, преди да се съхранят на зърна или смлени.

Употреба в медицината

Piper nigrum. Използвани части: плодовете и етеричното масло. Пиперът е растение със загряващо, антисептично, антибактериално действие, което стимулира и подобрява храносмилането. Етеричното му масло се влага в масажни кремове за облекчаване на болки и ставни възпаления. В традиционната китайска медицина се употребява при храно-смилателни проблеми и инфекции и за справяне с хранително отравяне от морски дарове или гъби. За безопасното приложение на пипера се консултирайте с лекар или със специалист билкар.

Употреба в кулинарията

Смленият пипер е ценен като солта за подправяне на храните. Белият е по-лютив, но с по-слаб аромат и е въпрос на предпочитание кой вид ще използвате за дадена рецепта, освен ако не е точно указано. „Миньонет“ е смес от смлян бял и черен пипер. Целите зърна бял пипер се употребяват за туршии. Зелените се слагат цели в сосове към стекове и патешко месо.

Любопитно:

От древни времена с пипер се е търгувало от Изтока до Арабския полуостров и Европа. Той бил най-важната от екзотичните подправки и струвал доста скъпо, затова станал значим фактор за европейските завоеватели, допринесъл за колонизирането на народи и довел до стремеж към монопол над доставките.

В миналото пиперът бил толкова ценен, че се използвал като разменна валута, оттам произлиза и терминът „пиперена рента“. Когато хунският вожд Атила обсадил Рим през 408 г от н. е., поискал откуп от над 1300 кг пипер, за който имал информация, че се намира в градската хазна. Един тамилски поет написал следното за римските търговци, които редовно посещавали пристанищата в Южна Индия: „Те пристигат със злато и си тръгват с пипер.“

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *