Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пасифлора

Passiflora incarnata Passifloraceae (сем. Страстоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Страстоцвет, кавалерска звезда, пясъчен часовник

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Сушените надземни части, включително цветовете (в медицината); плодовете (в кулинарията)

Отглеждане

Съществуват към 400 вида пасифлора, като много от тях са декоративни лиани, а някои култивирани разновидности дават вкусен плод – маракуя. Повечето изискват топли и тропични условия, въпреки че P. incarnata издържа на леки слани. В райони със студен климат се нуждае от топло лято за успешното си развитие и цъфтеж.

Често срещано диво цвете в южните части на САЩ, P. incarnata се е използвала като тоник от местните индианци. Растението било забелязано за първи път от европейски лекар през 1783 г. Има длановидни, 3- до 5-делни листа, силно назъбени по краищата. Ароматните едри цветове са бледолилави, с тъмнопурпурна нишковидна корона. Плодовете са жълти, костилкови и когато узреят, стигат до 5 см на дължина.

Местоположение – Пасифлората предпочита лека, кисела, песъчлива почва и топло, слънчево място. В райони със студена зима и хладно лято я отглеждайте като оранжерийно растение.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта при температура около 20 °С или опитайте с полузрели резници през лятото. Възрастните растения често образуват издънки, които могат да се сложат в саксия.

Грижи – Осигурете пергола или друг вид укрепване за растението, като мулчирате обилно. Подкастряйте го през пролетта.

Болести и вредители – Не се напада от вредители, ако се отглежда навън. Ако е под стъкло, страда от червени акари, листни и щитоносни въшки.

Събиране и съхранение – Събирайте надземните части от средата до края на лятото и ги сушете за медицинска употреба. За консумация плодовете се берат в етапа на „окапване“.

Употреба в медицината

Passiflora incarnata. Използвани части: листата. Растението е полезно при нервно напрежение и стрес. Има успокояващо въздействие върху тялото и съзнанието и често се предписва при безсъние за възрастни и деца, особено при трудности със заспиването.

Резултатите от предварителни проучвания подкрепят употребата на страстоцвета в народната медицина при тревожност. Интересно е да се отбележи, че при изследвания е открит потенциалът на билката като поддържащо средство по време на терапия за отказване от наркотици. Отпускащите и спазмолитичните свойства на билката са полезни при храносмилателни проблеми, главоболия на нервна почва и невралгични болки, които се влошават от стрес и напрежение.

Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

Семената и пулпата на зрелите плодове имат силно изразен вкус и могат да се консумират сурови или в плодови салати и десерти, конфитюри, желета и напитки. Популярният коктейл „Ураган“ се прави със сироп от маракуя, ром и сок от зелен лимон.

Любопитно:

Испанските мисионери в Южна Америка смятали растението за въплъщение на Страстите Христови: разперените пръсти на листата символизирали Светото разпятие, десетте венчелистчета – верните апостоли (без Юда и Петър), нишковидната коронка на цвета – трънливия венец, а чашковидният плодник – Свещения Граал.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Пасифлора

  1. Симеон Кючуков каза:

    Благодаря ви за статията! Много ми помогна пасифлората, пия я като хранителна добавка. Ефектът е чудесен, пробвайте и няма да останете разочаровани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *