Миризливче

Calamintha grandiflora, C. menthifolia syn. C. sylvatica, C. nepeta syn. C. nepetoides Lamiaceae (сем. Устоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цъфтящите клонки

Отглеждане

Миризливчетата са непретенциозни растения, идеални за запълване на билковите градини и смесените бордюри. Въпреки че не привличат вниманието на пръв поглед, са чудесно допълнение към много красиви цветя. Пъстрото миризливче (С. nepeta) е популярно заради съцветията си от дребни цветове и много дългия им период на цъфтеж през цялото лято и през есента. То живее дълго и при подходящи условия се самораз сажда.

Сортове и видове

Обикновеното миризливче (С. menthifolia) е коренищно многогодишно растение с лъскави, назъбени листа с аромат на мента и напръскани лилаво-розови цветове. Стига на височина до 60 см. Едроцветното миризливче (С. grandiflora) е храстовидно растение, стигащо на височина до 30-45 см, с овални, назъбени листа с аромат на мента и относително едри розови цветове. Има атрактивни форми с напръскани листа („Variegata“).

Пъстрото миризливче (С. nepeta) е храстовидно многогодишно растение, високо до 75 см, с дребни, мъхнати листа с аромат на пиперлива мента и ситни бледолилави до бели цветове. Съществуват някои атрактивни подвидове, включително С. nepeta subsp: nepetoides, който често израства до 90 см на височина, и сортове с лилаво-сини и бели цветове („Blue Cloud“ и „White Cloud“). Друг подвид е С. nepeta subsp. glandulosa с по-едри листа, със силен ментов аромат и ситни бели цветове.

Местоположение – Миризливчетата обичат влагата, но се чувстват отлично при добре дренирана почва, на слънце или на шарена сянка. Те са устойчиви на суша и са подходящи и за сухи и варовити почви.

Размножаване – Засаждайте семената през пролетта в саксии с добре дрениран компост при умерена топлина. Сортовете не се размножават чрез семена, а чрез разделяне на корените рано напролет или чрез резници през лятото. При условия на топлина и влажност те се вкореняват много лесно.

Грижи – Режете ги през пролетта, за да подсилите младите растения.

Болести и вредители – Миризливчетата не създават проблеми, но при силно засушаване листата са податливи на брашнеста мана.

Събиране и съхранение – Листата се събират през пролетта и лятото. Отрежете цъфтящите клони, когато цъфнат за пръв път. Те заедно с листата се използват пресни за овкусяване на храни и за билков чай или пък се сушат за употреба през зимата.

Употреба в медицината

Миризливчето се използва с медицински цели още от Средновековието, но днес се употребява рядко. Билкарят от XVII век Никълъс Кълпепър отбелязал, че растението „възпрепятства зачатието при жените“, а ирландец от XVIII век го препоръчвал „за прогонване на мъртво дете от утробата“. Подобно приложение се дължи на съдържанието му на токсичното съединение пулегон, което се среща и в блатната мента (Mentha pulegium) и в големи количества причинява маточни контракции.

Употреба в кулинарията

Листата на миризливчетата се добавят в малки количества за овкусяване на печено месо, особено на дивечово, и към зеленчуци като тиквички и гъби. В Италия растението е известно като „непетела“ и се изброява в редица рецепти като съставка на сосове.

Любопитно:

Миризливчетата се срещат по ливадите и сред храстовидната растителност в Европа и Централна Азия. Принадлежат към семейството на ментата и са тясно свързани с чубрицата. Някои видове се отглеждат заради ароматните си листа и богатите на нектар цветове, привличащи опрашващи насекоми като пчели и пеперуди.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *