Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лен

Linum usitatissimum Linaceae (сем. Ленови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Семената, маслото

Отглеждане

Linum usitatissimum съществува под две основни разновидности: по-високите форми, известни като дългостъблен лен (за влакна), и по-ниските видове, които са маслодайни. Растенията са тънки, изправени, теснолистни и едногодишни, стигащи на височина до 60 см, с множество стъбла, носещи изправени нагоре небесносини цветове, които впоследствие се превръщат в кълбовидни кутийки с диаметър 1 см, пълни с лъскави, плоски, овални семена. Семената се смилат и се извлича ленено масло. Това с най-високото качество е студенопресовано и се употребява като хранителна добавка. В промишлеността маслото се обработва допълнително за добиването на различни продукти – печатарски мастила, бои и лакове, а остатъчната маса от лененото семе се използва за храна на добитъка. Линолата е нова култура, специално създадена за производството на готварско олио, подобно на слънчогледовото и царевичното. В градината използвайте лена като декоративно едногодишно растение за бордюри и запълване на пространства.

Сортове и видове – L. usitatissimum може да служи за декоративно растение, подходящо за сухи и слънчеви места.

Местоположение – Ленът се нуждае от слънце и добре дренирана към суха, песъчлива почва.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта директно в почвата.

Грижи – Не почиствайте плевелите, защото растението не се влияе от тях.

Болести и вредители – Препоръчва се сеитбообращение на 3 години, защото ленът е податлив на гъбни заболявания.

Събиране и съхранение – Режете растенията, когато семената започнат да зреят и ги окачвайте с листата надолу на букетчета, за да изсъхнат, като отдолу застелете хартия, за да съберете семената. Съхранявайте ги цели в херметически затварящи се кутии, за предпочитане в хладилника.

Употреба в медицината

Linum usitatissimum. Използвани части: семената, маслото. Приети цели или счукани с малко вода, ленените семена имат лек лаксативен ефект и са попу- лярно средство против запек. Съдържащият се в тях клей влияе успокояващо при раздразнения и възпаления на червата. Маслото от ленено семе е най концентрираният растителен източник на омега-3 мастни киселини и на алфа-линоленова киселина, от която в организма често има недостиг (особено при вегетарианците).

Ако приемате хранителни добавки с масло от ленено семе, ще подобрите здравословното си състояние. Според проучванията алфа-линоленовата киселина понижава холестерола и има потенциал за лечението на сърдечносъдови заболявания. Противовъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини е полезно и при кожни проблеми като екзема и псориазис.

Маслото не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

Лененото семе се слага в домашно приготвени хляб и мюсли или от него се добиват кълнове, подходящи за салати.

Любопитно:

Красивият лен със сини цветове е сред най-старите посевни култури и се култивира поне от шест хилядолетия. Използват се всичките му части: стъблата дават влакна за направата на плат, семената служат за храна, а маслото е богат източник на линоленова киселина (омега-3). Името „usitatissimum“ означава „най-полезен“.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *