Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кресон и латинка

Nasturtium officinale Brassicaceae (сем. Кръстоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Лечебна поточарка, мокреш

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, младите леторасли

Отглеждане

Кресонът е устойчиво многогодишно растение, което се среща в диво състояние по водоеми, минаващи през варовити почви. Има сложни тъмнозелени листа. Стъблата са събрани в големи туфи и образуват корени по цялата си дължина. През лятото се появяват съцветия от дребни, бели цветове с по четири венчелистчета. Когато цъфти, растението е по-горчиво. Затова се предпочита култивираната му форма, а и дивият кресон често е убежище на голям чернодробен метил (Fasciola hepatica) в райони, където пасат овце. Латинката (Tropaeolum majus) не е родствена на N. officinale, но имат сходни названия на латински поради лютивите си листа. Лечебната поточарка може да се отглежда по бреговете на градински езерца или в саксии, които да се разположат във водата, като не й е необходима течаща вода.

Местоположение – Растението се нуждае от влажна до мокра, неутрална до алкална почва и се развива добре, ако е изцяло на слънце.

Размножаване – Засявайте семената през ранната пролет или засаждайте стъбла с корени.

Грижи – Постоянно поддържайте растенията влажни.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте билката прясна и я използвайте преди цъфтеж. Съхранявайте я при стайна температура, като натопите корените във вода.

Употреба в медицината

Nasturtium officinale. Използвани части: надземните. Кресонът е от семейството на зелевите растения и подобно на своите родственици синап и хрян съдържа гликозиди, отговорни за медицинските му свойства. Лютивите съединения притежават антибактериално и противогъбично действие и се прилагат при инфекции на респираторния тракт. Те помагат на организма да се справи с настинка, грип и бронхиални проблеми. Растението съдържа високи количества витамин С, бетакаротин, фолиева киселина и минерали, включително и калий. Притежава детоксикиращи свойства и се е прилагало в народната

медицина като тонизиращо средство през пролетта, подобряващо храносмилането, стимулиращо освобождаването на отпадните продукти и прочистващо кожата. За безопасната и правилна употреба на кресон се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Латинката не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

Билката придава отчетлив привкус на супи, песто, рибни ястия, салати, сандвичи и зеленчукови сокове. Острият й, лютив вкус я прави подходяща за салата, на която подхожда цитрусова заливка. Слагайте я в супи, сандвичи и сосове за риба.

Други родствени на кресона растения притежават същия лютив вкус и се използват по подобен начин за кулинарни цели. Земният кресон (ВагЬагеа verna) и обикновената злина (В. vulgaris) са устойчиви видове, растящи на сухо, които се отглеждат през зимата заради листата. Кресонът, който се продава в супермаркетите за салата, е от рапица (Brassica napus) или е градински кресон (Lepidium sativum).

Любопитно:

„Настурциум“ означава „сбръчкан нос“ и името на растението е свързано с ефекта, който острият му лютив вкус оказва на небцето. Мащабното култивиране на кресона започва през XIX век. Днес се добиват по десет реколти от сортове с по-мек вкус.

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *