Превенцията е най-доброто лечение на камъните в жлъчката

Камъните в жлъчката са твърди и грапави образувания в жлъчния мехур с размери от песъчинка до голяма мушмула

жлъчка Биват два вида. Най-често срещани са камъни, образувани отхолестерол. Те нямат нищо общо с нивото на холестерола в организма. Другият вид е камъни от билирубин. Те се образуват в резултат на хемолизата (унищожаване на червени кръвни клетки). При нея в жлъчната течност се натрупва билирубин. Тези камъни се наричат още пигментни.

Откриват се над 40-годишна възраст и по-често при жени. Проявяват се и като родова черта. Може да се получат при присаждане на орган или на костен мозък, при бременност, диабет, цироза и инфекции на жлъчните пътища. Както и при болести, които са съпроводени с производство на билирубин в черния дроб, например анемия. Появяват се и при загуба на тегло след продължителна диета, както и след венозно хранене за дълъг период.

Много хора нямат симптоми и техните жлъчни камъни се откриват на рентген или при коремна операция. Но ако камъкът блокира жлъчния канал, са усеща внезапна болка в корема. Това състояние се нарича жлъчен колит. Болката отшумява, ако камъкът мине в дванадесетопръстника. Но тя може и да е постоянна й тъпа и да се разпространи към гърба. Симптоми са и гаденето, пожълтяването на кожата и избеляването на очите.

Камъните в жлъчката се откриват с ехограф и магнитен резонанс, както и с кръвен тест за билирубин и за ензими на панкреаса.

Лечение

Щом няма симптоми, не се прави операция. Но ако се появят, тя често е спешна. Модерен метод е лапароскопска холесистектомия, при която се прави малък срез и възстановяването е бързо – пациентът се прибира вкъщи още същия ден или на сутринта. В миналото се е отстранявала цялата жлъчка, но сега това се прави по-рядко.

Има лекарства, разграждащи холестероловите камъни, но те действат бавно – 2 и повече години, а и после камъните може да се образуват пак. Камъни се разтварят бързо с химикал, вкаран в жлъчката през катетър.

Но тази процедура се прави рядко, тъй като е трудна и химикалът е токсичен. А и камъните пак се връщат. По същата причина рядко се прави и литотрипсия – разбиване на камъка с електрохидравлична вълна.

Превенция

Не може да се избегнат.

Прогноза

Вероятността от усложнения при камъни в жлъчката е малка. Почти всички оперирани повече не получават симптоми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.