Начало / Билките / Карамфилово дърво

20 супер продукта на по-ниска цена!

Карамфилово дърво

Syzygium aromaticum syn. Eugenia caryophyllata Myrtaceae (сем. Миртови)

 

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Ароматен сизигиум

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цветните ПЪПКИ

Отглеждане

Карамфиловото дърво е малко и храстовидно, стигащо 3-5 м на височина, с лъскави, вечнозелени листа с дължина 8-13 см и бледорозови пъпки, дълги до 2 см. Когато пъпките се отворят, цветовете окапват. Растението трудно се култивира извън тропиците, защото се нуждае от температури около 22 °С и висока влажност на въздуха целогодишно.

Сортове и видове:

Карамфиловото дърво има няколко сродни растения, ценени заради ядивните плодове. Сред тях са S. jambos от тропическа Азия и различни видове австралийски S. luehmannii с плодове с аромата на карамфиловото дърво, както и австралийската череша (S. paniculatum), която служи за плетове. Малко видове обаче са култивирани и са особено атрактивни в контейнери в топли оранжерии.

Местоположение – Растенията изискват добре дренирана почва и място изцяло на слънце.

Размножаване – Засейте семената веднага след като плодовете узреят и дръжте растенията при минимална температура от 25 °С. Вземайте резници през лятото и ги слагайте на топло и влажно в камера за вкореняване на резници.

Грижи – Поливайте ги редовно и ги подхранвайте всеки месец през вегетацията. Пресаждайте дърветата или сменяйте горния почвен слой напролет.

Болести и вредители – Саксийните растения се нападат от щитоносни въшки от род Pseudococcus и Coccoidea, затова ги проверявайте за признаци като черна плесен по листата.

Събиране и съхранение – За търговски цели карамфиловото дърво се бере и суши на слънце всеки ден, когато пъпките достигнат необходимия размер, преди да се отворят. Сушени, те се съхраняват в стъклени буркани, но ако са смлени, се развалят бързо и трябва да се използват в рамките на 1 година.

Употреба в медицината

Syzygium aromaticum. Използвани части: сушените цветни пъпки, етеричното масло. Карамфилът и добиваното от него масло са полезни в домашни условия за лекуването на различни проблеми. Чай от пъпките, запарени във вряща вода, облекчава колики и подуване на корема. Той е антибактериален и затова е полезен като вода за уста след ваденето на зъб или при инфекции на венците. Етеричното масло е известно средство при зъбобол. Прилагайте го директно с помощта на клечка за уши – то действа като упойка и ще облекчи състоянието в краткосрочен план.

При бременност и кърмене използвайте растението само в умерени количества, като подправка на ястия, освен ако не ви е указано друго от лекар или от специалист билкар.

Употреба в кулинарията

Карамфилът влиза в състава на смес от подправки, използвани за печива и сладка, за овкусяване на кайма, чътни и други. Целите пъпки се слагат в бульона при варенето на шунка, а тя се шпикова с карамфил, когато се пече на фурна. Освен това подправката подхожда на компот от ябълки и е основна съставка на соса за коледната пуйка, но се отстранява, преди да я сервирате, защото е неприятна при сдъвкване.

Употреба в дома

Карамфиловото дърво действа като репелент срещу насекоми. На о. Занзибар го сплитат и окачват в домовете, за да прогонва насекомите, а освен това пъпките се слагат в потпури и ароматизатори.

Любопитно:

Сушените цветни пъпки на карамфиловото дърво са известни под името „карамфил“. Те са богати на етеричното масло евгенол, който им придава типичния аромат, и на болкоуспокояващото вещество метил салицилат. През XVI век съперничеството между редица държави за търговията с подправки довело до колонизирането и великите географски открития.

 

 

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували
loading...

20 супер продукта на по-ниска цена!

Избрано за теб


2 коментара

  1. Здравейте!Как мога да отгледам Карамфилов храст?От къде да си купя семена?

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*