ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Карамфил

Dianthusspp. Caryophyllaceae (сем. Карамфилови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Венчелистчетата, целите цветове

Отглеждане

Карамфилите произлизат от градинския карамфил (D. plumarius) и от дивия карамфил (D. caryophyllus). Те растат на гъсти, ниски туфи, от които през ранното лято се появяват многобройните цветоносни стъбла. Всички са устойчиви многогодишни видове, въпреки че след време не са така атрактивни и редовното разделяне на корените им се отразява добре.

Сортове и видове:

Голям брой различни сортове съществуват от векове и са се използвали за овкусяване на вино. От XVII век сме наследили сортовете „Bridal Veil“, „Queen of Sheba“, „Ursula le Grove“ и „Pheasant’s Eye“. От XVIII век до нас са стигнали варианти на Paisley Pinks като „Dad’s Favourite“ и „Paisley Gem“, както и „Inchmery“ и „Cockenzie Pink“. През XIX век били популярни кичестите форми като „Mrs Sinkins“, „Earl of Essex“ и „Rose de Mai“. „Napoleon III“ е исторически свързан сорт, който е кръстоска с брадат карамфил (D. barbatus).

Няколко други вида се използват като билки, например картузианският карамфил (D. carthusianorum), употребяван в лечебни ликьори от картузианските монаси. В китайската медицина накъдреният розов великолепен карамфил (D. superbus) и едногодишният разноцветен китайски карамфил (D. chinensis) са взаимозаменяеми за лечението на инфекции в пикочния тракт. За целта цели растения, а не само цветовете, се комбинират с корените на червената мащерка, какулата или дан шен.

Местоположение – Карамфилите изискват дренирана почва и слънчеви места и растат отлично по края на пътеки и в стенни кухини. Добре виреят в саксии от теракота и след като се развият, стават устойчиви на засушаване. Предпочитат алкални почви. Ако ги засадите в градина в кисела почва, добавете доломит или градински варовик или насипете около растението малки парчета от бетонова мазилка. Така когато вали, в почвата ще се просмуче варовик.

Размножаване – Само видовете се размножават чрез семена. За сортовете използвайте резници, взети през лятото от нецъфтящи леторасли.

Грижи – Не позволявайте растенията да бъдат в сянката на съседите си или да останат скрити под мъртви листа.

Болести и вредители – При влажни условия и сянка листата могат да загният.

Събиране и съхранение – Събирайте цветовете при нужда. Използвайте ги пресни, като махате горчивите бели израстъци от венчелистчетата.

Употреба в кулинарията

Прибавяйте венчелистчетата към плодови салати или ги ползвайте захаросани за украса на торти и десерти. В миналото са ги слагали във виното, за да го овкусят.

С наситен аромат на подправки, карамфилът е предпочитано цвете от всички градинари. Въпреки че е позабравено в наши дни, то е било важен продукт в парфюмерията и за овкусяване на храните.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *