ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Италиански хелихризум

Helichrysum italicum syn. H. angustifolium Asteraceae (сем. Сложноцветни)

 

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Безсмъртниче

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цветовете

Отглеждане

Най-често срещаната форма на хелихризума е Н. italicum subsp. italicum, която често се продава в разсадниците като Н. angustifolium. Това е изправен, а понякога пълзящ храст, висок до 60 см, с гъсти, подобни на иглички листа, покрити с фини власинки, придаващи на растението сребристия му цвят. Произхожда от сухите и слънчеви райони на Южна Европа и е подобен, по външен вид и предпочитания, на другите средиземноморски храстовидни растения като градинския чай.

Сортове и видове:

Сортовете включват „Dartington“, който е по-компактен, и дребния хелихризум (Н. italicum subsp. microphyllum), популярен за живи плетове и за отглеждане в саксии. Друг подобен вид е Н. stoechas. Етеричното масло и на двата вида е известно като „имортел“ или „хелихризум“ и се използва в парфюмерията.

Местоположение – Предпочита място на слънце и на открито, с добре дренирана, от неутрална до алкална почва. Въпреки че са доста устойчиви, растенията страдат от силни или продължителни слани. В райони, където температурите често падат под -5 °С, ги засаждайте на завет.

Размножаване – Вземете полузрели резници през лятото.

Грижи – Растенията предпочитат лекото оформяне, но ако ги изрежете прекалено интензивно, умират.

Болести и вредители – Италианският хелихризум не обича влажни и тъмни места и да е засенчен от съседните растения. Влагата и лошата вентилация провокират гъбни заболявания. За да ги избегнете, оставете простор за растенията, почиствайте ги край основата и ги мулчирайте с чакъл.

Събиране и съхранение – Като билка се използва само в прясно състояние. Берете я, когато ви е нужна.

Употреба в кулинарията

Въпреки че излъчва силна миризма на къри, хелихризумът не се използва за тези ястия. Добавянето му към блюда с яйца, ориз и зеленчуци им придава лек привкус на къри, но не го подлагайте на дълга топлинна обработка.

Кърито или мурая (Murraya koenigii) понякога се бърка с италианския хелихризум. То се използва в аюрведическата медицина. Представлява дребно дърво с височина до 3-4 м, с борови иглички, които излъчват силен аромат. Листата се продават по пазарите в Индия и Шри Панка за приготвянето на къри. Растението е атрактивно и отглеждано в саксия, но в слънчеви разсадници и парници, които се затоплят през зимата поне до 10 °С.

Любопитно:

Италианският хелихризум често се засажда в градината заради атрактивния си вид, цвят и аромат. Сребристите листа, подобни на иглички, ухаят на къри, особено след дъжд. Цветовете се сушат и използват за украса, а етеричното масло намира приложение в парфюмерията.

Жълтите неувяхващи цветове на хелихризума могат да се ползват за суха украса или за артистични творби.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *