ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Иглика

Primula vulgaris, P. veris Primulaceae (сем. Игликови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цветовете, корените

Отглеждане

Обикновената иглика (Р. vulgaris) е устойчиво многогодишно растение, образуващо приосновна розетка от продълговати листа, покрити с власинки, сред които се появяват по няколко единични цвята с деликатен аромат. Те са с по пет венчелистчета, всяко с процеп в средата, бледожълти (по-рядко бели). Листата на пролетната иглика силно напомнят тези на обикновената, но дребните, златистожълти и изключително ароматни цветчета се появяват на съцветия на върха на всяко цъфтящо стъбло, високо над листата. Според английския ботаник Джон Джерард, живял през XVI век, през май се пиел чай от цветовете на растението, за да се предпазят хората от „лудост“.

Сортове и видове:

Сред сортовете са „Jack in the Green“; „Hose in Hose“ c втори цвят, който се появява от първия;

атрактивните и изцяло с кичести цветове форми като бялата „Alba Plena“ и лилавата „Lilacina Plena“. Съществува и сорт кичеста пролетна иглика – „Katy McSparron“.

Местоположение – Обикновената иглика се нуждае от влажна и богата почва и от лека сянка, докато пролетната изисква добре дренирана, по-суха почва и място изцяло на слънце или частична сянка.

Размножаване – Извършва се чрез семена или чрез разделяне на корените през пролетта. Стратифицирайте семената за 10 седмици, за да прекъснете периода им на покой.

Грижи – Мулчирайте игликите. Почиствайте ги и пресаждайте добре вкоренените млади растения на всеки 2 години.

Болести и вредители – Листата се увреждат от насекоми, които се хранят с тях. Растенията се нападат от ръжда, а Botrytis понякога ги унищожава.

Събиране и съхранение – Събирайте листата и цветовете през пролетта, за да ги използвате пресни, в сладка и във вино. Преди да ги съхраните, изсушете цветовете, листата и корените (които се вадят през есента). Не берете диворастящите иглики, за да не ги унищожите.

Употреба в медицината

Primula veris, P. officinalis. Използвани части: цветовете, корените. Цветовете и корените на пролетната иглика се употребяват от векове за медицински цели. Притежават успокояващи и седативни свойства и се прилагат при безсъние и безпокойство. Особено ценен лек са при напрежение и стрес. Растението се ползва в народната медицина за облекчаване на катар и дразнеща кашлица, свързани с респираторни проблеми като бронхит.

За безопасната и правилна употреба на пролетната иглика се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Любопитно

В миналото хората смятали, че пролетната иглика расте сред кравешкия тор, а понякога я наричали „ключовете на свети Петър“, като вярвали, че се появява по места, указващи къде точно ги е изпуснал.

През Средновековието често използвали различни билки, смесени със слама, за да покриват подовете. По този начин се прикривала неприятната миризма, хората се предпазвали от домашни вредители и вярвали, че гонят и болестите.

Поетът Томас Тасър описва през 1573 г. в поемата си „Петстотин преимущества на земеделието“ 21 билки, използвани за настилки: „…босилек, лечебна маточина, лайка, калоферче, пролетна иглика, маргаритки, резене, подъбиче, исоп, лавандула, широколистна лавандула, сантолина, майоран, камфорово дърво, блатна мента, всички видове рози, червена мента, градински чай, вратига, виолетки, балканска чубрица…“

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *