ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лош навик ли е да си мачкаш ухото?

Ако имате навик да си мачкате ухото и някой ви мъмри с предупреждението, че това е невъзпитано – не обръщайте внимание. Учените могат да контрират с уверението, че мачкането на ухото действа благотворно върху сърдечната дейност.

nedeleldБритански изследователски екип от университета в Лийдс е извършил интересен експеримент, описват от medikforum.ru. Към меката част на външното ухо на доброволци са били прикрепени електродите на прибор, стимулиращ чрез импулси тази чувствителна зона. Електродите са действали в продължение на 15 минути – време, в което е отчитана сърдечната дейност и активността на нервната система, свързана с нейното управление.

Резултатите от експериментите доказват убедително, че стимулацията на ухото чрез импулси, имитиращи несъзнателното мачкане на меката част, дава едновременно два положителни ефекта. Първият – по време на стимулацията сърцето започва да бие разнообразно, да мени ритъма си, което е показател за доброто му здраве. Здравото сърце не бие като метроном. В зависимост от измененията в организма то постоянно нагажда ритъма си към обстоятелствата – ускорява или забавя пулсирането под въздействието на дихателните движения, различни емоции, физическо натоварване. Болното, декомпенсирано сърце се старае да бие в постоянен ритъм и с това повече прилича на машина. Според заключенията на екипа – независимо от варирането на сърдечните съкращения, синусовият ритъм се е съхранил.

Вторият ефект засяга симпатичната нервна система: мачкането на ухото намалява нейната активност, което ограничава продукцията на адреналин. Известно е, че високите стойности на адреналина напряга сърцето и в крайна сметка става една от причините за увреждането му. Мачкането на ухото може да играе ролята на защитна мярка, тъй като намалява активността на симпатичните нерви с 50%.

Счита се, че мачкането на ушите стимулира блуждаещия нерв, който играе важна роля в регулирането на важни дейности на организма, включително сърдечната. Във външното ухо е разположено разклонение на блуждаещия нерв; електрическият импулс, имитиращ навика да мачкаме ухото, се предава до мозъка по това нервно трасе и оказва положителното си въздействие върху сърдечната дейност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *