ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Всяко десето бебе се ражда преждевременно

Според световната медицинска статистика преждевременното раждане е основна причина за смъртност при децата под 5-годишна възраст

недоносено бебе

У нас за преждевременно родени се смятат бебетата, появили се на бял свят между 25-ата и 37-ата гестационна седмица. Няма единна международно приета граница за преждевременно раждане и спонтанен аборт. Във Великобритания например тя се фиксира от 24-ата гестационна седмица, а в други страни между 20-ата и 24-ата гестационна седмица.

В България 10,3% от бебетата са преждевременно родени, като този дял продължава да расте. Причините са най-различни – вагинални инфекции, вирусни заболявания (рубеола, грип, аденовирусна инфекция), нетипично закрепване на плацентата. По-рискови са многоплодните бременности, които често са следствие от инвитро оплождане. Застрашени са също прекалено младите жени
(14-18 години), както и тези след 35-годишна възраст. До преждевременно раждане могат да доведат и удар, травма, прекомерно физическо натоварване.

За да се опази плодът и да се износи през всичките 9 месеца, бъдещата майка и нейните близки трябва да полагат грижи за нормалното протичане на бременността. Ето кои са превантивните мерки срещу преждевременно раждане:

• Следете бременността си при специалист. Той ще прецени кои са потенциалните рискове във вашия случай и ще ви посъветва какво да избягвате в начина си на живот.
• Ако имате влагалищно течение, задължително трябва да проведете микробиологично изследване и бързо да се вземат мерки за овладяване на инфекцията.
• Преустановете всякакви вредни навици – употреба на цигари, алкохол, наркотични вещества.
• Избягвайте тежкия физически труд и стресовите ситуации.
• Придържайте се към здравословна диета и често се разхождайте на чист въздух. Желателно е да избягвате прекалено солени и пикантни храни. Наблягайте на пресните зеленчуци и плодове, соевите продукти, варивата.
• Използвайте медикаменти само след консултация с лекар. Това е наложително заради възможните странични ефекти, които биха могли да подложат на риск бременността.
• Дори при най-безобидни симптоми на преждевременно раждане (маточни контракции с болки в слабините и кръста, съмнение за изтичащи околоплодни води) не се колебайте да потърсите вашия лекар.
Хемороидалната болест е една от най-разпространените. Според проучванията в световен мащаб тя засяга все по-млади хора. Наследствеността се счита за предразполагащ фактор, а сред причините за появата й са заседналият начин на живот и лошите хранителни навици. Хемороидите се образуват, когато настъпи разширение на вените, намиращи се в долната половина на дебелото черво. Съществува голямо разнообразие от методи за лечение, които имат добър ефект, ако са съобразени със степента на заболяването.

Хидротерапията например облекчава болките и подобрява състоянието на хемороидите. Тя се провежда чрез редуване на топли и хладни седящи бани или чрез прилагане на ледено студени компреси. Какво представлява седящата баня? Напълнете с приятно топла вода 10 см от височината на съд. Седнете във водата, като приберете коленете към гърдите. Останете в това положение 5 минути. След това направете същото, но с хладка вода. Процедурата се извършва три-пъти дневно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *