Женшен

Раnах spp. и Eleutherococcus senticosus Araliaceae (сем. Аралиеви)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Корените

Отглеждане

Корейският женшен (Panaxginseng) и американският женшен (Р. quinquefolius) са многогодишни широколистни растения с главен корен и вторични разклонения, с дълги стъбла и петделни листа. Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus) е част от същото семейство и е трънлив храст, стигащ до височина 3 м, с дебели корени, разделени листа и черни плодове. Развива се в гористи местности и трудно се отглежда в други условия.

Местоположение – Видовете женшен изискват топло лято и студена зима, гъста сянка и леко кисела почва. Сибирският женшен е по-толерантен към различни условия. На всички растения е нужна влажна, богата и добре дренирана почва.

Размножаване – За корейския и американския женшен то се извършва чрез семена, които покълват бавно и хаотично и обикновено се стратифицират. Сибирският женшен се размножава чрез семена или чрез млади леторасли през пролетта, чрез зелени резници през ранното лято или чрез зрели или коренови резници през зимата.

Грижи – По време на вегетация поливайте добре растенията.

Болести и вредители – Женшенът е податлив на болести и вредители и често се напада от различни охлюви. Защитете го с медни пръстени или репеленти, които не вредят на животните.

Събиране и съхранение – Прибирайте корените на корейския и американския женшен през есента, като избирате растения на възраст над 6 години. Сибирският женшен се събира, като се вадят части от ризомите и основното растение се оставя да регенерира. Корените се използват пресни или обелени и изсушени. Съхранявайте сушените в херметически затварящи се кутии и ги употребявайте в рамките на една година.

Употреба в медицината

Корейски (Panaxginseng), американски (P. quinquefolius), сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus). Използвани части: корените. Доказано е, че тези билки подобряват способността на организма да се справя със стреса, затова са популярни средства за подсилване на умствените и физическите способности по време на усилена дейност, при умора или след възстановяване от заболяване.

Американският женшен наскоро е включен в клинични опити, за да се установи ролята му за намаляване на честотата на боледуване от респираторни инфекции на горните дихателни пътища. Редица проучвания показват, че понижава нивото на кръвната захар и вероятно ще е от полза при лечението на диабет – но са нужни още изследвания.

Въпреки че различните видове женшен повлияват отделни хронични заболявания, някои клинични изследвания дават противоречиви резултати, вероятно поради огромните различия в качеството, дозите, препаратите и продължителността на експериментите.

Тези билки не се препоръчват при бременност или кърмене, освен ако не са назначени от лекар или от специалист билкар.

Любопитно:

Женшенът се използва в китайското билколечение поне от 5000 години, а днес е високо оценен и в западната медицина като адаптоген, намаляващ реакциите на организма към стрес и травми. Тясно свързаният с него сибирски женшен има подобна употреба.

Въпреки че не е от семейството на женшена, ашвагандата (Withania somnifera – зимна вишна или сънотворна витания) понякога се нарича индийски женшен поради способностите си да подобрява настроението, умствените възможности и физическата издръжливост при стрес или периоди на възстановяване след болест. Растението оказва и адаптогенен ефект върху организма и повлиява положително имунната функция. Но за разлика от женшена има седативен ефект и в аюрведическата медицина понякога се предписва при безсъние. Освен това е и билка с високо съдържание на желязо и може успешно да се справи с анемията.

 

 

 

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.