Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Жасмин

Jasminum spp. Oleaceae (сем. Маслинови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ  – Цветовете, корените

Отглеждане

Обикновеният бял жасмин (J. officinale) е студоустойчиво, високо, катерливо растение със сложни листа и цветове с по пет венчелистчета, които са силно ароматни. Той е пренесен в Европа през XVI век и се отглежда промишлено заради цветовете в Южна Франция, Испания, Индия, Египет, Китай, Алжир и Мароко. Всички видове са много красиви в саксии и покрай арки и сводове, по които се увиват и пълзят, като по този начин се усеща упойващият им аромат. Най-устойчивият вид е обикновеният бял жасмин (J. officinale). Останалите се нуждаят от топли до тропични условия без слани, но в районите с по-хладен климат се отглеждат в оранжерии.

Сортове и видове:

Съществуват различни форми жасмин като: „Argenteo- variegatum“, изпъстрен с кремави тонове; „Aureum“, чиито листа са напръскани със златисто, и „Fiona Sunrise“ syn. „Frojas“, който е с яркозлатисти листа. Каталунският (испанският) жасмин има едри цветове и се смята за форма на J. officinale (f. affine) или за отделен вид – J. grandiflomm. Арабският жасмин (J. sambac) се използва в Китай за приготвянето на ароматен чай, като цветовете се берат на ръка рано сутрин и се смесват със сушен зелен чай оолонг.

Той произхожда от тропична Азия и расте под формата на храстовидна арка.

Формите с кичести цветове на J. sambac са предпочитани за гирлянди за религиозни церемонии и към тях спадат сортовете с изключителни цветове, подобни на миниатюрни рози, „Grand Duke of Tuscany“, познат още като „куда-мула“, и полукичестите цветове на сорта „Maid of Orleans“. Други ароматни бели сортове са звездовидният жасмин (J. laurifolium f. nitidum), жасминът с розови пъпки J. polyanthum, азорският жасмин (J. azoricum), жасминът от Канарските острови (J. odoratissimum), J. multiforum и J. floribundum.

Местоположение – Растенията се нуждаят от слънце и богата, добре дренирана почва.

Размножаване – Размножавайте ги от полузрели резници през лятото.

Грижи – Режете храстите веднага след като са дали цвят, като премахвате най-старите леторасли.

Болести и вредители – Ако растенията се отглеждат на открито, не създават проблеми, но в оранжериите се нападат от белокрилки, щитоносни въшки и акари.

Събиране и съхранение – Събирайте отворените цветове рано сутрин, ако са за чай. За употребата им като билки ги сушете. Корените на J. sambac се вадят през есента и се сушат за медицински цели.

Любопитно:

Името „жасмин” произхожда от персийската дума „ясмин”, която означава „дар от Бога”.

Много видове жасмин – деликатният цветен символ на Индонезия, Пакистан и Филипините – са известни заради превъзходния си чувствен аромат и ценното им етерично масло с приложения в парфюмерийната промишленост и ароматерапията.

Деликатните звездовидни цветове на това вечнозелено увивно растение се дестилират за добиването на етерично масло с богат, топъл, флорален аромат, който намира приложение в парфюмерийната промишленост. Маслото се смесва добре с други флорални етерични масла, например с розово масло, и влияе благотворно на чувствителна, суха или раздразнена кожа. Използва се в ароматерапията като антидепресант и релаксант.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *