ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Девесил

Levisticum officinale Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Левущян, селим

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, стъблата, корените

Отглеждане

Девесилът произхожда от Източното Средиземноморие и е тясно свързан с лечебната пищялка и с целината. Това устойчиво многогодишно растение с едри, лъскави, подобни на целината листа стига на височина до 2 м. Дребните му жълти цветчета, събрани в съцветия, впоследствие преминават в овални семена (плодове), които също се използват за овкусяване. Девесилът се нуждае от пространство и има голяма листна маса, затова го засадете на място, където няма да засенчва по-дребните билки. Отбележете местоположението му, защото през зимата надземната част загива напълно.

Сортове и видове:

Други два сродни вида се отглеждат като подправки. Подобно по външен вид на девесила е Smyrnium olusatrum – крайбрежно растение, което израства рано през годината, когато почти няма други пресни подправки. Черните му семена се смилат и се използват за овкусяване на храни. Шотландският девесил (Ligusticum scoticum) е по-дребен, на височина до 45- 90 см, с лъскави листа и силен аромат на целина.

Местоположение – Девесилът се нуждае от богата, влажна, добре дренирана почва и слънце или частична сянка.

Размножаване – Извършва се чрез семена, които са годни до 3 години, или чрез разделяне на корените през пролетта.

Грижи – Растението обича големи количества компост. Премахвайте по-старите листа, когато пожълтеят. Отрежете девесила до 30 см в средата на лятото, за да стимулирате появата на нова листна маса.

Болести и вредители – Листата понякога се нападат от листоминиращи мухи.

Събиране и съхранение – Берете листата и стъблата, когато ви потрябват, за да ги използвате за подправка. Семената се събират, когато узреят. Изсушете цялото растение или замразете листата му в затварящи се полиетиленови пликове.

Употреба в кулинарията

Французите го наричат „celery batard“ или фалшива целина. Девесилът е съставка на много промишлено приготвени бульони, сосове и подправъчни смеси. Екстракт от семената му се добавя към ликьори и ободряващи напитки, към хляб и сладкиши.

Вкусът му може да доминира над останалите съставки. Избелете стъблата, като ги затъмните рано напролет, ако искате да ги консумирате сурови в салати. Стъблата се захаросват и ядат като бонбони, а листата и семената се слагат в готвени ястия, като им придават интензивен вкус на целина. Запържените листа са необичайна гарнитура към печено на грил месо (особено свинско и телешко).

Любопитно

Девесилът има интензивен аромат на целина, подходящ е за зимни ястия и се отглежда лесно. В народната медицина се използва като афродизиак и за любовни отвари и според фолклора името му идва оттам, че който пие отвара от билката, ще се сдобие с „девет сили“.

Девесилът бил използван в народната медицина и за приготвянето на любовни еликсири. Като по-практично негово приложение пътешествениците през Средновековието пълнели обувките си с листата, за да абсорбират неприятните миризми, а от отвара от корена и листата ставал ефикасен дезодорант за тялото. Вероятно растението е било по-полезно като обезмирисител, а не толкова в любовните билета и е правело физическия контакт по-привлекателен, като се има предвид колко рядко са се къпели хората по онова време.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *