Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бергамот

Monarda sp. Lamiaceae (сем. Устоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата

Отглеждане

Ароматът на листата на бергамота наподобява този на плодовете му (Citrus bergamia). Съществуват около 12 различни вида. Красивите им цветове привличат колибрите и пчелите.

Сортове и видове:

Чай осуего (М. didyma) е устойчиво многогодишно горско растение, което достига височина 1,2 м, има няколко стъбла, завършващи със съцветия, съставени от многобройни тръбовидни червени цветове. Листата му са с приятен цитрусов аромат.

Дивият бергамот (М. fistulosa) е друг вид, който се среща по добре отводняваните склонове на хълмовете и в планините. То образува съцветия от лилави до розови цветове. В Северна Америка съществуват няколко сорта с различна външност и аромат. Видът, известен като риган де ла сиера (М. fistulosa var. menthifolia syn. M. menthifolia), е със светлолилави цветове и истински вкус на риган.

Монардата (М. punctata) е едногодишно или многогодишно растение. Образува гъсти съцветия от кремави цветове и напръскани пурпурни и лилави прицветници.

Лимоновата мента (М citriodora) е високо едногодишно растение с едри розови или лилави цветове, характерно за сухите ливади. В югозападните райони на САЩ и в Западно Мексико се среща сорт, известен на испански като „риган (М citriodora var. austromontana syn. M. austromontana), който е със светлолилави цветове и аромат на обикновен риган.

Повечето градински видове бергамот са хибриди (М. х media) и включват сортове като „Beauty of Cobham“ с бледорозови цветове и тъмнолилави прицветници; „Blaustrumpf“ (syn. „Blue Stocking“) c тъмни, виолетово-пурпурни цветове и пурпурни прицветници; „Cambridge Scarlet“ с яркочервени цветове и червено-кафяви прицветници; „Snow Queen“ с едри съцветия от бели цветове и група високи хибриди (160— 180 см), създадени от холандския ландшафтен дизайнер Пиет Оудолф и кръстени на различни индиански племена, например „Mohawk“.

Местоположение – Бергамотите с червени цветове се нуждаят от богата, влажна почва и малко сянка, а тези с розови, лилави и бели цветове са по-устойчиви на засушаване и предпочитат слънчево място с добре дренирана почва.

Размножаване – Едногодишните растения и различните видове се отглеждат от семена. Но това не важи за хибридите. Разделяйте корените на многогодишните рано напролет. Можете да отрежете новите леторасли през пролетта.

Грижи – Почиствайте мъртвите части през зимата. Разделяйте растенията на всеки 3 години.

Болести и вредители – Някои градински сортове страдат от брашнеста мана, която не причинява трайни увреждания. За да я предотвратите, обогатявайте почвата и поливайте редовно.

Събиране и съхранение – Събирайте ядивните цветове по всяко време, а листата през късна пролет.

Употреба в медицината

Monarda didyma, М. fistulosa. Използвани части: листата. Прилагат се в медицината за облекчаване на газове и колики, при простуда и висока температура. М. fistulosa съдържа тимол – етерично масло, което се среща и при мащерката и майорана. Наличието му обяснява успокояващия ефект на растението върху храносмилателната система. Не бъркайте екстракта от бергамот с етеричното масло от бергамот от Citrus bergamia. За безопасната и правилна употреба на бергамот се консултирайте с лекар или специалист билкар.

Любопитно

Латинското название на бергамота (Monarda sp.) идва от името на испанския лекар и ботаник Николас Монардес – първия европеец, написал книга за северноамериканските лечебни растения. Тя била преведена на английски език през 1577 г. подзаглавието „Чудесни новини от новооткрития свят“. Оттук вероятно произхожда и терминът „Нов свят“, който различава колониалните открития в Северна и Южна Америка от Стария свят – Европа, Африка и Азия.

Индианците приготвяли от него лечебен чай. След Бостънското чаено парти от 1773 г., когато жителите на колониите унищожават чая, изпратен от Източноиндийската компания, в знак на протест срещу британското господство, запарката на индианците осуего става популярен заместител.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *