ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога трябва да се отиде на ендокринолог?

Днес много лаборатории предлагат изгодни пакети с изследвания на хормоните и едва ли не стана модно да си ги направиш на своя глава, но ендокринолозите обясняват, че това не е редно

ендокринолог А и причината някои хормони да не са в норма може да бъдат най-разнообразни и изтълкувани само от опитен специалист. Все пак има симптоми, при които е добре да се обърнем към ендокринолог и да бъдат направени изследвания, обяснява пред списание „За жената“ д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска“.

Появата на нехарактерно окосмяване е сигнал за проблем

Повечето млади момичета, които имат по-окосмени ръце или крака, или мъхче навсякъде по тялото, смятат, че това е болестен проблем. А обикновено е генетично предопределено и не се налагат съществени изследвания. Ендокринолозите говорят за патологично окосмяване, когато то се появи на необичайни места. Може да е като мустачки около устата, като бакенбарди, по брадичката, в основата на шията или около гърдите. Неприятно е и когато се появят повече косъмчета по корема, които се разширяват нагоре, или ако половото окосмяване е като ромб, вместо да приключи като черта. „Това окосмяване е проблем за съвременните млади жени и причината в над 80% от случаите е кисти на яйчниците. Това обикновено е комбинирано, макар и невинаги, с менструални нарушения и месечният цикъл идва през различен интервал от време“, обяснява д-р Темелкова. Затова тя казва, че е много важно младите момичета да изградят навик да записват и да следят своя цикъл, защото той е сигнал за равновесието на половите хормони в организма. Когато се появи и се засили патологично окосмяване, добре е да се направят изследвания на половите хормони, свързани с яйчниците и надбъбреците, както и на хипофизните хормони, които ги контролират. При всички случаи самоназначаването на кръвни хормонални изследвания не е удачно. Важно е да са по съвет на специалист, защото в различните фази на цикъла половите хормони имат различни норми. И ако бъдат назначени в неподходящо време, резултатите нямат да бъдат коректни. Същото може да се случи и ако жената приема контрацептиви.

„Тъй като причината за това окосмяване обикновено е поликистозата на яйчниците, добре би било състоянието на яйчниците да се изследва периодично. Най-добре е това да става с вагинален ехограф при гинеколог“, насочва д-р Темелкова.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *