ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ФЕЙСБУК УЧИТЕЛ…или как родители да шпионират децата си

По начало фейсбук е територия на младите. Но ето че и по-възрастните са привлечени от този начин на общуване и днес са дори по-многобройни децата си в прочутата „мрежа“. Защо? Понякога от желание за шпионаж!

фейсбук, родителски контрол, контрол в интернет,

Искаш ли да бъдем приятели?

Кой би искал да отговори не­гативно на толкова хубав въ­прос? Никой. Ако кажем „не“ или изобщо не отговорим, се чувстваме зле. А може би точ­но това е правилното решение в някои случаи.

Например, ако поканата идва от родителите. Възмож­но ли е такова приятелство? Не, защото ролите са предоп­ределени и винаги ще оста­нат роли на деца и родители. Поради това така нареченото приятелство във Фейсбук не­рядко става инструмент на ро­дителите да наглеждат децата си – техните връзки, техните шеги и закачки, стремежите им… Още по-лошото е, че по този начин се пречи на млади­те да развиват автономността си, те започват да се чувстват потиснати от родителския поглед, който вижда всичко, дори отдалече.

 

Сексуалният живот е строго личен въпрос

Родителите няма защо да са в течение на интимния живот на децата си. Особено когато те още са подрастващи и не­щата са на „експериментална“ фаза. Това е периодът, в кой­то те се изграждат, а основно условие за това е независи­мостта. Дори тийнейджърите да не афишират всичко във Фейсбук, възможно е то да стане достояние на родители­те чрез реакциите на техните приятели. Това изтичане на информация нарушава пра­вото на младите да предста­вят или не някоя връзка пред фамилията.

Обратното също е вярно – децата нямат ни най-малка нужда да научават подробнос­ти за интимните вкусове на своите родители. А подобни данни могат лесно да „цъфнат“ в обмена по интернет.

 

Болестно любопитство

Някои родители не могат да живеят, без да знаят всичко за децата си. Често те живеят техния живот поради това, че са незадоволени от собстве­ния си, и се сърдят, ако децата им не ги искат за „приятели“. В най-тежките случаи някои родители стигат до това да се регистрират с фалшива идентичност, за да се доберат до информация за децата си, което е равнозначно на тайно четене на интимния днев­ник на детето. За такива хора е препоръчително да потърсят нови начини на пълноценен живот.

 

Как да опазим личния си свят?

Не е препоръчително родите ли и деца да стават „приятели“ във Фейсбук. В същото време, ако имате 7253-ма приятели,  вие вече нямате лична територия, независимо дали сред тях има или не роднини. Внимавайте каква общодостъпна информация давате. Ограничете интимните си споделяния в тесен кръг от избрани хора. На всички родители трябва да е ясно, че ако децата им не ги приемат за „приятели“, значи са нормално развити.

 

 

ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА:

МУКОПЛАНТ / MUCOPLANT

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *