ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 работещи съвета за здрав сън

Как да подобрим качеството на съня си? Съвременният живот ни потапя в стрес, от който страда 70% от населението на планетата. Този стрес ни пречи да спим нормално – но има някои правила, чието спазване може да промени нещата.

sonКакво да направим за добрия си сън? Ето девет съвета по medikforum.ru, с чието следване можем да си помогнем:

* Яжте ядки. Те са наситени с протеини, калий и селен, които съдействат за образуването на хормона на съня – мелатонин. С калий са богати също спанакът и брюкселското зеле. * Наблегнете на свежите салати. * Погрижете се да приемате достатъчно витамин В6. Той е необходим за производството на серотонин и мелатонин. Голямо количество от този витамин съдържат рибата тон и сьомгата, има го в чесъна и шам фъстъка. * Похапвайте вечер хляб и тестени изделия, но в ограничено количество. Това са храни с висок гликемичен индекс, което съдейства за нормално протичане на фазите на съня. * Чай от лайка. Напитката съдържа глицин, отпускащ мускулите и нервите. Глицинът има леко седативен ефект.

* Откажете се от кофеина! Ако имате проблеми със заспиването, след 14 часа не пийте никакви кофеиносъдържащи напитки. Същото се отнася и за алкохола – въпреки вярването, че той отпуска. Под въздействието на спирта организмът не получава нормален отдих, необходим за възстановяването на силите. * Откажете се от сърфиране в интернет вечер, от мобилния телефон и от гледане на телевизия до късно. Всички тези джаджи държат мозъка в активно състояние и сънят не може да дойде. * Вземете гореща вана. След нея ще чувствате прохлада, а при такова усещане организмът включва програмата си за сън. * Пийнете топло мляко. Млякото и бананите причиняват отпускане и забавяне на жизнените процеси, което улеснява заспиването.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.