ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо е важна всекидневната консумация на йод?

Йодът е микроелемент, жизнено необходим за пълноценното развитие на човешкия организъм

йод
Той е главната съставна част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които осигуряват обменните процеси и нормалната функция на нервната, сърдечносъдовата, половата система. Йодът поддържа имунната система и притежава много терапевтични свойства. Без него е невъзможно пълноценното развитие на мозъка през вътреутробния период и в първите месеци след раждането. Недостигът му по време на бременност може да причини аборт и вродени дефекти на плода. А при малките деца забавя физическото развитие и половото съзряване. Едно от най-разпространените заболявания в резултат от недостатъчен прием на йод е т.нар. ендемична гуша – увеличаване на щитовидната жлеза.

По данни на Световната здравна организация около 30% от населението на 118 държави населява йоддефицитни райони. България бе една от най-засегнатите страни в Европа, но през 2007 г. успя да понижи значително заболеваемостта благодарение на широкото използване на йодирана сол.

Наистина един от основните източници на йод е солта. Но с нея не бива да се прекалява – препоръчителният дневен прием е 5 г. Други източници на ценния микроелемент са морските храни, яйцата, млечните продукти, орехите, зеленчуците, отглеждани в богата на йод почва. При смесен режим на хранене около 60% от потребностите на организма от йод се осигуряват от животинските продукти, около 30% – от растителните храни и около 10% – от питейната вода.

Препоръчителният дневен прием за възрастните е 150 микрограма. Изследванията сочат, че при внос на 100-200 микрограма не настъпват болестни изменения. Бременните и кърмачките съставляват отделна група, при тях количеството нараства съответно до 220 мкг и 290 мкг. Новородените се нуждаят от 40-50 мкг, децата от 6 до 36 месеца – от 70 мкг, от 4 до 6 години-от 90 мкг и от 6 до 12 години-от 120 мкг, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *