ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо се изпотяваме и как да го спрем?

Лято е, времето е топло и кожата реагира, като отделя секрет. Това е потта – природен феномен, който невинаги приемаме добре, особено в социален план. Има много начини да овладеем изпотяването, но първо трябва да разберем същината му.

 изпотяване, миризма, неприятна миризма, пот, бели петна

Защо се потим?

Всеки ден от потните жлези на човека се отделя около един литър секрет, а в горещите страни тази цифра стига до 10 литра. Количеството и съста­вът на отделената пот зависят от много фактори – конструкция и строеж на тялото, наследстве­ност, душевното състояние на човека, температурата на окол­ната среда, количеството изпита течност. Има различия и между отделните раси – азиатците, на­пример, се изпотяват по-бързо от европейците.

Потните жлези, заедно с кожата и бъбреците, са осно­вен орган за терморегулация на тялото – иначе казано, из­потяването позволява на ор­ганизма да запази постоянна температурата си и така да си осигури оптимални условия за живот. Освен това чрез този процес от тялото се изхвърлят излишните соли и токсини.

Защо потта мирише?

Потта се произвежда от два типа потни жлези: Екринните жлези се на­мират навсякъде по кожата, но най-вече под мишниците, по дланите и ходилата, както и по челото. Те произвеждат пот, която няма миризма и се

състои главно от вода и сол.

Апокриннитежлези са раз­положени в слабините и под мишниците. Те отделят съв­сем леко миризлива пот, която съдържа органични продукти – витамин С, антитела, урея, пикочна киселина, амоняк и млечна киселина. Тези жлези се появяват едва през пубер­тета, с което се обяснява защо потта на малките деца никога не мирише.

Що се отнася долошата миризма, тя се дължи ос­новно на наличието на бак­терии и гъбички по местата на по-обилно потене, които са влажни и топли и поради това представляват идеална среда за тяхното развитие.

Какво ни кара да се изпотяваме повече?

  • Топлината и физическите усилия.
  • Консумацията на алкохол, кафе и силни подправки (чесън, къри…).
  • Силните емоции.
  • Много заболявания – диа­бет, сърдечносъдовите забо­лявания, болестта на Паркинсон, някои видове отравяния, смущения на щитовидната жлеза, чернодробна и бъбречна недостатъчност, урологични-те заболявания.
  • Хормоналните смущения през пубертета и менопаузата.

Прекаленото изпотяване е диагноза

Става дума за много непри­ятен проблем, който може да доведе до социална изолация и до психически смущения. Той засяга доста хора и пове­чето от тях не намират начини да му се противопоставят. А такива има!

Прекаленото изпотяване засяга различни области – при подмишниците се стига до обезцветяване на дрехите и нарушаване на текстурата на плата. При ходилата се поя­вяват гъбички и бактерии, чието размножаване води до разваляне на обувките. Най-инвалидиращо е изпотява­нето на дланите, което прави невъзможно ръкостискането, работата с документи и храни, появява се и лоша миризма.

На какво се дължи?

Причините за хиперхидро-зата все още са неизяснени. В редки случаи итя се дължи на ендокринни или психически заболявания и тогава се нари­ча вторична хиперхидроза.

Заболяването се появява най-често през пубертета и е в своя връх към 30-40 го­дини, след това симптомите започват да отслабват. То се проявява с по-голяма сила при стресови ситуации, но и самото потене предизвиква допълнително безпокойство, така че се оформя един поро­чен кръг.

Как се преодолява, когато е локално?

С използването на антитранспиранти в течна, гело-образна или кремообразна форма. Освен другите със­тавки те съдържат и салици­лова киселина. Ефикасни са при умерено изпотяване, но са безсилни при много силно отделяне на пот. Алуминиеви­те соли могат да раздразнят кожата – при възпаление и зачервяване употребата на антитранспиранти трябва да се спре за известен период. Продуктите с най-висока кон­центрация на алуминиев хло­рид и салицилова киселина се предписват от дерматолог.

Йонофорезата се прилага при потните жлези на дланите и ходилата. Тя използва поетоянен електрически ток. Дла­ните и ходилата се потопяват във вода, през която слабият ток протича в продължение на десет минути. Необходими са от 3 до 5 процедури седмично, докато се стигне до удовлетво­рителен резултат. След това се правят поддържащи процеду­ри. Йонофорезата е ефикасна, добре се понася от пациентите и е напълно безопасна, когато се практикува от специалист. Обърнете се към дерматолог, за да елиминирате риска от изгаряния.

Ботоксът се използва като бързо, безопасно и ефикасно средство при изпотяване под мишниците, на дланите и че­лото. Проблемът е, че проце­дурата не е евтина и е неприло­жима при някои заболявания, при бременност и кърмене, както и ако се взимат някои антибиотици. Веществото се инжектира повърхностно в кожата в много малки количе­ства с фина игла. В областта на подмишниците това може да е поносимо болезнено, но при дланите трябва да се приложи лека местна упойка, защото усещането за болка там е по-силно. Ефектът се забелязва два дни след процедурата и се засилва, като достига своя максимум след две седмици. Трайността му е индивидуал­на за всеки пациент, зависи и от концентрацията и дозата на инжектирания продукт, но все пак в 96% от случаите е около 7 месеца. Лечението се повтаря периодично, защо­то то не е окончателно, а има само облекчаващ и задържащ характер.

Хирургична интервенция се налага, когато никакви други средства не дават резултат. Състои се в премахване на голяма част от кожата при подмишниците и заедно с нея на потните жлези, кои­то се намират там. Операция може да се направи и на кожа­та на дланите в много тежки случаи, но тя крие рискове от постоперативни усложнения,

както и от нежелани ефекти като вторична компенсатор­на хиперхидроза на гърдите, гърба, бедрата и понякога на лицето.

А когато е общо?

Когато прекаленото изпотява­не засяга не само определени места, а цялото тяло, се из­ползват лекарства за взимане през устата като допълнение към вече изброените методи за локално третиране.

 

 

Домашно лечение против прекомерно изпотяване – хиперхидроза


 

 

Имате псориазис или друг кожен проблем? Новият лосион „Ин дерма” е подходящото решение!

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *