ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За ядките: сурови или печени?

Безспорна е ползата от ядките, но как да ги консумираме – сурови или печен, за да избегнем рискове за здравето

Ядките са особено ценни за нашето здраве, защото са богати на витамини, лесно усвоими растителни протеини, доставят на организма полезните мастни киселини омега-3 и 6, които той не може да синтезира.

jadkiКакто сме писали и преди, почти няма значение какъв вид са ядките, те са доказано високо енергийна храна. Ако са сурови, с две пълни шепи (около 100 грама) ние си осигуряваме една трета от необходимите калории за деня, обаче калоричността нараства с 10-20%, ако са печени или пържени. Въпросът за полезните качества и вредата от печените ядки е отворен за дискусии отдавна, но според някои специалисти, витамините и минералите почти не се променят или губят, когато изпичането на суровите ядки се провежда при спазване на определени изисквания, тоест – у дома.

Специалистите по хранене отдават предпочитание на суровите ядки, защото в тях витамини, минерали и мазнини са в натурален вид. Обаче в случай, че продуктите не са правилно обработени и съхранени, те крият сериозни рискове за здравето. Суровите ядки съдържат токсични вещества (главно фитинова киселина), чрез които растенията се защитават от вредители и това ги прави потенциално опасни. Токсините може да се отстранят чрез изкисване или продължително изсушаване на ядките. Друг проблем при консумация на сурови ядки са гъбичните и бактериалните зарази, включително салмонела, но изпичането при висока температура отстранява тези рискове .

Печени ядки обикновено се предпочитат повече, заради вкуса, с който хората са свикнали. При изпичането протичат редица химически реакции и се образуват странични продукти като акриламид, които имат доказано канцерогенно действие. Друг проблем е солта – производителите на печени ядки в редки случаи контролират количеството на солта, а нейното предозиране води след себе си проблеми с бъбреците и кръвното. Полезните омега-киселини са неустойчиви и при висока температура се разрушават.

Затова се препоръчва някои видове ядки да се консумират сурови (бадеми и лешници), а други – печени. В домашни условия това става, като ги загреете до 120 – 180 градуса за 5 минути и после изключите фурната. По този начин полезните вещества ще се запазят в по-голяма степен, а количеството сол ще определите вие.

Ядките – сурови или печени, безспорно са полезни в умерени количества, а решението как да се консумират, зависи само от вашите предпочитания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *