ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ботокс – новата надежда за спасение от рак

Инжекциите с ботокс, използвани за изглаждане на бръчките, дават нова надежда за спасение от рак

Подмладяващото средство ботокс се оказа неочаквано ефективно при лечение на злокачествени тумори в стомаха. При проведените експерименти козметичният препарат забавя растежа на туморите, чрез блокиране на нервните сигнали, които стимулират растежа на раковите клетки, пише британският Daily Mail.

Ботокс - новата надежда за спасение от рак (сн. Дейли Мейл)
Ботокс – новата надежда за спасение от рак (сн. Дейли Мейл)

Откритието е дело на съвместното сътрудничество на Колумбийския университет (САЩ) и норвежкия Технологичен институт в Трондхайм. С помощта на ботокс учените са успели в лабораторни условия да излекуват мишки от рак на стомаха. Многообещаващите резултати се очаква да бъдат потвърдени от клиничните изпитвания при пациенти с рак на стомаха, които са планирани да започнат в Норвегия.

Както е известно, ботоксът съдържа нервно-паралитична отрова, която възпрепятства производството на невротрансмитера ацетилхолин. В разкрасителните процедури по този начин временно лицевите мускули се парализират и изглаждат бръчките.

Учените отбелязват, че туморите и при мишките и при хората са заобиколени от множество нервни клетки, а невротрансмитерът ги стимулира и спомага за растежа при злокачествен рак на стомаха. Въвеждането на ботокс спира нарастването на тумора поради локално блокиране на нервните сигнали. Освен това, подмладяващото средство прави раковите клетки по-уязвими за атака от имунната система и лекарствата, като ги лишава от връзка помежду им.

В изданието Science Translational Medicine учените отбелязват, че новия вид терапия срещу рак дава надежда на голям кръг пациенти, защото не струва скъпо. При рутинна гастроскопия медикаментът лесно може да се постави на точното място. Инжекциите с ботокс са сравнително евтини и много по-малко токсични, в сравнение с останалите видове лечение на рак, а освен това не причиняват странични ефекти. Ако химиотерапията се комбинира с ботокс, нейната ефективност нараства, а това дава още 35% шанс на болните с рак да се спасят, казва д-р Тимоти Уонг, ръководител на изследването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *