Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В басейна или в морето дебнат повече опасности за здравето?

В морето или в басейна : все е къпане

басейн

Да, но рисковете за здравето са доста различни. В басейна няма вълни, дънни ями, подводни течения. Няма и зони с рязка смяна на температурата на водата, където да получите схващане на мускул. Така че в сравнение с морето вероятността човек с разумно поведение да се удави в басейн е нищожна.

Но пък в басейна почти сигурно се хващат гъбички на краката, докато в морето това е изключено. Освен това никой не хлорира морето, а басейните се пълнят с химически разтвори, не с чиста вода. Не се подлъгвайте по синия цвят. Облицовката със светлосини плочки прави водата да изглежда синя. Всъщност тя е леко кафеникава. Подобна илюзия се създава на щандовете с месо. Те се осветяват с розови лампи, за да придават на изложената стока свеж вид.

Затова, ако ще се къпете в басейн, първо се осведомете каква е температурата на водата. Ако е под 18 градуса, по-добре не влизайте в нея – ще хванете студова уртикария.

Попитайте също през колко време се сменя водата в басейна, но ако изобщо ви отговорят, ще ви излъжат. Честата смяна на водата в басейните на хотелите вкарва собствениците в разходи. За да си ги спестят, те сипват химикали, които забавят развитието на микрофлората (жабуняка), и най-вече хлор.

Хлорът във водата обаче причинява конюнктивит – най-често срещаното възпаление на очите. Това всъщност е цяла група болести на най-външната обвивка на окото. За предпазване от тях човек не бива да си потапя главата в басейна. Ако ще го прави, нека да е с плувна шапка и с очила за плуване.

Разтвореният хлор за дезинфекция поразява косите на фалшивите блондинки. Те влизат да се къпят самоуверено руси, а излизат сконфузено зелени.

Заради риска от гъбички до басейна се ходи само с чехли или джапанки, но не и боси като на морския плаж. В много от развитите страни има наложена забрана да се ходи бос в обществени къпални. У нас няма такава забрана, но тя е наложителна. Вече е установено, че на всеки квадратен метър площ в мокрите и хлъзгави зони около откритите басейни има между 1000 и 10 000 спори на гъбички. Те са още повече в спацентровете заради доста високата влажност на въздуха в тези помещения. Най-много гъбички има по трупчетата за скачане и по горните стъпала на стълбите за влизане в басейна. Затова правилното поведение е човек да изуе чехлите си до ръба на басейна, да седне, да топне крака в него за минута-две, за да провери температурата, и чак тогава да се отпусне в нея.

И все пак гъбичките около басейните не са от вида вагинални трихомони, които се предават по полов път. Те живеят във водата съвсем кратко, така че заразяването с тях е почти изключено. Ако сте ги пипнали някак, по-добре измислете друго обяснение за тях пред партньора си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *