Най-честите грешки и проблеми при отслабване, за които дори и не подозирате

Метаболизмът се забавя с възрастта

отслабване

Затова жените добавят средно по 600 грама на година и при 50-годишните килограмите в повече стават 18 заради хормонални промени, загуба на мускулна маса и от стреса, забавящ изгарянето на мазнини.

За справяне с този проблем най-важното е калориите в едно ядене да са до 400 – достатъчни за гориво на тялото. Дан Бенардо и Тами Лакатош от университета на Джорджия изброяват следните 10 грешки, които забавят метаболизма.

Не ядете достатъчно

Намалявате калориите, за да отслабнете, но прекалявате в това. Ако храната е по-малко от нужната за биологичните функции (1200 калории дневно зажените), тялото отпуска спирачките на метаболизма. То започва да „яде“ от изгарящата калории мускулна тъкан, за да си набави енергия. Яжте достатъчно, за да не сте гладни.

Не пиете кафе

Кофеинът стимулира нервната система, така че с 1 -2 кафета на ден метаболизмът се ускорява с 5 до 8% и се изгарят 98-174 калории. А чаша зелен чай го ускорява с 12% заради катехините в него – естествени антиоксиданти, разграждащи мазнините.

Наблягате на „белите“ въглехидрати – продукт на рафиниране. Белият хляб, белият ориз и картофите трябва да се заменят с пълнозърнест хляб, паста, плодове и зеленчуци заради фибрите. Някои фибри увеличават изгарянето на мазнини с до 30%. На жените са нужни поне 25 г фибри на ден.

Не пиете водата студена

Според немски учени 6 чаши студена вода на ден изгарят 50 калории, нужни, за да я загреят до телесна температура. Само от това за година се отслабва с 2 кг.

В храната има пестициди

Диета с храни, третирани с органохлорни пестициди (които се отлагат в мастните клетки), не сваля килограми. Тези пестициди забавят изгарянето на калории или директно повишават теглото. Затова яжте биохрани, зове канадски учен.

Не поемате белтъчини

Всяко ядене трябва да включва и протеини. Те са нужни за мускулатурата. Доставят се с малко чисто месо, 2 с.л. ядки или 3-4 лъжици кисело мляко с ниска масленост. Протеините повишават изгарянето на калории с до 35%.

Не поемате желязо

Богатите на желязо храни снабдяват мускулите с кислород, за да изгарят мазнини. До менопаузата жените губят желязо заради менструацията. Ако не си го осигурят, се обричат на бавен метаболизъм и липса на енергия. Мидите, чистото месо, бобовите и зърнените храни, спанакът са отлични източници на желязо.

Не достига витамин D Витамин D активизира метаболитната функция на мускулите. Но едва 4% от хората над 50-годишна възраст приемат достатъчно от него чрез храната. Добри източници на витамин D са сьомга, риба тон, скариди, тофу, зърнени култури, яйца.

Пийвате си

Пропуснете втората чаша алкохол. Имате ли спирт в организма, той изгаря по-малко мазнини и по-бавно от обикновеното, защото го ползва вместо тях като гориво за тялото. Две питиета намаляват изгарянето на телесни мазнини с до 73%.

Не ви стига калцият

Недостигът на калций, срещан при много жени, забавя метаболизма. Набавяйте си го с млечни продукти. Нискомасленото мляко намалява абсорбацията на мазнини от другите храни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *