Скарлатина – народни рецепти и съвети за по-бързо оздравяване

Скарлатината е заразна болест, която се причинява от стрептококови бактерии

скарлатина Може да има усложнения и трябва да се лекува бързо. Д-р Гизела Зомер дава в своя наръчник „Детски болести“ съвети какво се прави, когато детето е болно от скарлатина.

Тичайте на доктор

И при най-малко съмнение за скарлатина търсете лекар. Симптомите й отначало са като при настинка: главоболие, болки в гърлото или стомаха, силна треска, червено гърло. После се появява обрив – червени точици нагъсто, понякога само в свивката на бедрата или по вътрешната им страна, после по цялото тяло.
Може да се стигне до малиново оцветяване на езика и до лющене на кожата на големи участъци.

Детето да пази леглото

Най-важното за родителя е да удържи фронта и да не позволява на детето, дори то видимо да се подобри, да се заеме със своите детски работи.

Болният от скарлатина трябва да е на легло няколко дни.

Коварното при тази болест е, че усложненията се появяват късно, когато детето вече изглежда напълно здраво. А те може да са сериозни – възпаление на синусите, на средното ухо, ангина, проблеми с бъбре-
ците.

Гаргара с лайка и салвия

Лекарят ще предпише лекарства. Но вие им помогнете с билки. Гаргарата с отвара от лайка или салвия на час-два облекчава гърлото. Добавете и липов чай.

Седмичен изолатор

Дори детето да се подобрява бързо, не бива да влиза в контакти с деца поне 6-7 дни. Толкова е инкубационният период на болестта.

Беладона

Ако сте почитатели на хомеопатията, заложете на беладона. В потенция 30 тя укрепва имунната защита и детето кара болестта по-леко. Предписват 3 пъти на ден по 5 зрънца.

Не го насилвайте с ядене

Ако детето преглъща трудно, не настоявайте да яде. Давайте му течности и за облекчаване на болките в гърлото му правете компреси. Хладка навлажнена кърпа се увива около шията, а отгоре се слагат суха хавлия и вълнен шал. Оставя се час-два.

Подсилете имунитета

Скарлатината не е като морбили или заушка, които, веднъж прекарани, оставят имунитет срещу тях. От нея човек може да се разболее много пъти. Ще предпазите детето от повтаряне на болестта, като го подсилите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *