Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако след ваденето на нерва изпитвате болки – зъболекарят е виновен

Вадене на нерва на зъба – nисмо от наша читателка.

Наскоро ме заболя толкова силно един зъб, че чак главата ми се пръскаше от болка. Може би трябва да уточня, че този проблем го имам от одавна и аз буквално бях запуснала зъба си заради страх от срещата със зъболекарите. Мислех си, че ще ми извадят зъба, но стоматологът ми препоръча да не се вади, а да се лекува. Трябвало да ми се умъртви и извади нерва. С голям страх се съгласих. Наистина болката ми спря, но временно. 2 месеца след като ми извадиха нерва се отново зъбът отново ме заболя, но този път тъпо. Появява се при натиск, изобщо не мога да се храня на тази страна. Стоматолът ми каза, че това било нормално и щяло да отмине. Искам да попитам нормално ли е наистина зъба да боли и след като е изваден нерва? Може би наистина трябваше да извадя зъба – толкова пари дадох досега, а ефектът не е голям.

Здравка Попова, София

Наистина разбирам болката и недоволството ви, но за съжаление не мога да ви помогна. Вашите проблеми не са свършили. Принципно приз възпаление на нервите на зъбчето ви подходът, който е избран от зъболекаря ви е правилен. Този зъб категорично не е за водене, може и трябва да бъде излекуван, а след това използван в продължение на много години. За съжаление никой не може да бъде застрахован от грешки и усложнения при лечението на пулпите. Принципно болка не бива да има, но възниква като следствие на:

– Травматична работа, когато се преминава края на корена. Голяма част от стоматолозите работят без нужната апаратура за определяне дълбочината на кореновите канали

– Нервите не се изваждат изцяло и докрай. Корените старателно трябва да се остържат с инструменти и промивки отвътре, но тази процедура понякога се спестява.

– Не се работи стерилно, спрямо околоната устна флора и спрямо инструментариума.

Могат да бъдат отбелязани и още причини, но като цяло е важен е крайния резултат – болката от остра пулпитна се е превърнала в тъпа. Усложнението се лекува по-сложно от пулпита.

Затова аз ви съветвам в такива случаи да се върнете при лекаря си и да ми потърсите отговорност. В повечето случаи най-добрия критерии за горното е рентгенотота снимка, която принципно е задължително при този вид работа.  Вашият лекар трябва да поеме отговорност и след  повторното лечение вие да дъвчете на “болната” страна.

Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/ 807-559.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 7 до “Ако след ваденето на нерва изпитвате болки – зъболекарят е виновен

    • Jb каза:

      Здравейте,имам абсолютно същтия проблем,описан по горе в статията.аз отидох пак направиха ми прегледи,снимки и нищто не откриха и сега съм доста далече и имам болки в ухото и в гърлото и ми се възпалиха и спешно търся доктор,а всички ми казваха че съм добре и ще ми мине

  1. emi4ka каза:

    Dnes mi e 3den otkakto mi izvadiha ziba i nesto ne se custvam dobre glavata mnogo me boli vse edno nesto mi lazi v glavata v mozika hodih pak pri sistiya lekar kaza ce ne e ot ziba no ne mu povyarvah zastoto ot nego se poluci nyamala sim takovo glavobolie do sega ako mi otgovorite ste zaradvam blagodarya vi

  2. nadia каза:

    Az imam 4 zuba takivi i sled vsi4kite muki po nqkolko puti zubu s koronka ili oble4en prodaljava da se ru6i.kazvat ednokazvat 2 kazvat 3to ama stiga be hora, 4 zuba po 3 le4eniq sredno na pulp i prodaljava da boli tva ne e 4ove6ko,sega me boli pak i ni6to ne mi pomaga,ima lesno vadene do sega s tezi pari prusnati na vqtara 2 vinta pone 6teh da si napravq.bg zabolekarite ne razbirat ot ni6to.v uar mi vadiha nerv ni6to ne usetih do den dne6en ne me e bolql ve4e 7 godini
    sami mislete.

  3. aleksander каза:

    Здравейте, вече е 3-ти ден след вадене на нерв на горен зъб, а имам постоянна тъпа болка, придружена с усещане за сърбене, която не подлежи на лечение с обезболяващи (ибупрофен, аналгин, даже Аулин) Със зачервени, леко подути и болящи венци около мястото и болка в горната част на бузата. Едва след 2 дни (днес е събота) съм на зъболекар, а при телефонната консултация с моя, ми каза да не се притеснявам, че просто ще смени лекарството, защото явно не съм стискал силно при поставянето. Не виждам логика да има такава болка, понеже изобщо не съм си и позволявал да дъвча върху зъба и съм само на течна храна.
    Моля за съвет!

  4. cvetelina каза:

    I az imam takuv problem.Skoro mi se otchupi zub, izvadixa mi nerv sega imam nqkakvo lekarstvo predi da mi zapulnqt kanalite,no imam ujasno bolki, koito spored zubolekarkata mi sa normalni.Vse pak mnogo se strahuvam i ne znam kakvo da pravq

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *