Лекуват ли думите?

Често ни се случва да бягаме чрез думите

логопед
В много трагични или болезнени ситуации съзнанието ни заобикаля реалността, като вика чрез мозъка определени словесни структури, които връщат спокойствието ни. Приемете нещата такива, каквито са, понякога нямаме право на глас, няма как да ги променим или да им повлияем. Приемането не означава да ровим в раните или пък напълно да се изолираме от света. Ние сме част от процеси, които понякога са трудно обясними. Няма как да разберем защо например губим близки хора, защо приятелите ни предават, защо завистта може да разруши всичко по пътя си. Със силата на думите може да отворим свят на смирение и разбиране и така да се влеем в общия поток на събитията. Отричането и честото използване на думата „не“ в такива трудни ситуации означават, че се борим срещу събития, които не зависят от нас. Все едно да спрем слънцето да грее! Нашите желания не управляват света, той върви по свои закони, които просто трябва да следваме. За целта вижте как ще се променят възприятията ви за събитията, ако често си казвате: Да, сега ще направя това или онова и в тази минута ще се слея с добрината и силата, които чувствам около мен.

Мисловните модели и словесните модели е най-трудно да си подадат ръка, когато става дума за прошката. Понякога изричаме думи на опрощение, но вътре в нас остават гневът и желанието да накажем провинилия се. Има състояния, от които ни трябват години, за да излезем. Няма точна рецепта как да намерим прошката. Със сигурност обаче думите може да ни помогнат, от една страна, да изведем емоциите от тялото и, от друга, да анализираме защо се е стигнало до дадена ситуация. Само чрез издигане над тъгата и горчивината и приемане на случилото се може уверено да вървим към прошката.

Освен думите, позитивните фрази, които да си повтаряме, общото успокоение на тялото също е много важен момент, за да бъде успешно всяко лечение. За да разсъждаваме трезво и спокойно, трябва нашите мозъчни клетки да са в кондиция, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *