ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шоколадова ябълка и екзотична мака за вашето здраве

Мака звучи екзотично

шоколадова ябълка Това е кореноплодно многогодишно растение, виреещо високо в планините на Перу и Боливия

Инките са го използвали като лечебен продукт. Нарича се още мака-мака, майно и даже южноамерикански жен-шен. С него обаче маката няма нищо общо. Ядят се корените на маката, както и листата й след преваряване. С тях се приготвят питиета (фрешове и др.), бира и брашнени смески. Маката се яде предимно на закуска в комбинация с овесени ядки и други зърнени храни. Коренът на маката е богат на въглехидрати и протеини. Изсушен или на прах, както го продават, е богат и на селен, калций, магнезий, желязо. Съдържа над 20 вида аминокиселини и полизахариди. Корените й са полезни за здравето, когато се приемат в съчетание с други лекарства (синергично действие). Те подобряват качеството на семенната течност и повишават либидото, но без да влияят на хормоните.

Няма препоръчителни дози за прием на маката. Може да се яде на корем. Няма и установени вредни странични ефекти от нея.

Шоколадовата ябълка расте от Мексико до Гватемала.

Дървото й се издига до 25 м. Има светлозелени листа и е крайно чувствително към студ. Плодът е наричан още „шоколадов пудинг“ и „черна ябълка“. С форма на домат е и сменя цвета си от зелен до кафяв при узряването. Зрелите плодове тежат 700-900 г.

Сърцевината е кремообразна. На консистенция и вкус е като шоколадов сладкиш. При откъсване ябълката се сбръчква и става кафява. Може да бъде отглеждана и в зимни условия в оранжерия.

Шоколадовата ябълка е богата на калций, фосфор и желязо. Съдържа четворно повече витамин С от портокала. Яде се сурова вместо шоколад. При покупката трябва да се подбират ябълки с по-тъмна повърхност. Съхраняват се много внимателно – не бива да се нараняват. Във фризер изкарват месеци.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *