Полезно ли е за здравето козето мляко?

Въпреки че не е популярно в рекламния бранш, в света козето мляко се пие повече от кравето

коза За това спомагат по-лесното отглеждане на козите и множеството полезни свойства на млякото им.

То е богато на витамините А, В, В2 и С и на калий, който подобрява дейността на сърдечносъдовата система. Съдържа 6 пъти повече витамин В12 в сравнение с кравето. Фосфорът в него спомага за образуване на костната тъкан при децата, а калцият укрепва костите и предпазва от рак на гърдата. Близко е по състав до майчиното мляко и може да предотврати появата на колики.

Козето мляко нормализира храносмилането, повишава хемоглобина, подобрява зрението, действа на клетъчно ниво, като предпазва клетките от вредни външни въздействия. Стимулира имунитета и укрепва кръвоносните съдове, нормализира работата на черния дроб и белите дробове.

Козето мляко помага при лечение на простудни заболявания и белодробни инфекции.

Американско проучване показва, че е подходящо за алергичните към продукти от краве мляко, защото съдържа по-малко лактоза. Мастните частици в него са
много по-дребни и се абсорбират по-лесно от тялото
Канадски учени пък твърдят, че козето мляко има положителен ефект при кожни и ставни болести и спомага за лечението на камъни в жлъчката, фиброми и дори детска епилепсия. Току-що издоеното козе мляко има антибактериални свойства. Благодарение на специфични биологични вещества то се запазва свежо за дълго – до 3 дни на стайна температура и до седмица в хладилник.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *