ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как шоколадът влияе на кожата?

Мнозина са загрижени, как консумацията на шоколада би се отразил на кожата им, поради разпространените спекулации и заблуди

Връзката на шоколада и здравето на кожата е повод за различни спорове. Според някои, той причинява акне. Други отхвърлят заблудите и препоръчват шоколада като средство за подмладяване на кожата. Както сме писали и преди, това в известна степен е вярно, само за черния шоколад.

Шоколадът - малко парченце удоволствие не ще навреди
Шоколадът – малко парченце удоволствие не ще навреди

Шоколадът не е най-здравословната закуска, но малко парченце удоволствие нито ще навреди, нито ще има особен ефект върху състоянието на кожата. Друг е въпросът при системна употреба и затова думата имат специалистите, които цитира My Daily.

Нашата кожа е огледало на това, с което се храним. Шоколадът съдържа много мазнини и кофеин. При хората с комбинирана и мазна кожа, предразположена към възпаление, прекалената употреба може да предизвика проблеми, твърди експертът Ноела Габриел от известната британската компания Elemis. Тя препоръчва любителите на сладкото да се ориентират към натуралния шоколад заради малкия процент мазнини и присъствието на антиоксиданти.

Дерматологът и автор на книги по проблема д-р Стефани Уилиамс споделя: „Черният шоколад, в сравнение млечния е по-полезен, но в евтиния шоколад, предлаган масово в магазините, на практика липсват полезните антиоксиданти…“

Преди време д-р Уилямс и нейните колеги за целите на изследване купуват стандартен тъмен шоколад от магазин и го сравняват със специално произведен такъв със 70% какао. Богатият на антиоксиданти тъмен шоколад предпазва кожата от слънчевите UV лъчи. Естествените съставки подобряват еластичността на кожата и премахват следите на времето. Закупеният шоколад обаче не е имал очаквания ефект.

Ето защо д-р Уилямс съветва да коригираме своите критериите и да предпочетем шоколада, в който има 75% или повече какао, макар да е по-скъп. Такъв шоколад не съдържа преработени растителни мазнини, но все пак присъства известно количество на захар и затова с него не е препоръчително да се злоупотребява.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *