ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

„Умни“ контактни лещи помагат на диабетиците

Изобретените от Гугъл „умни“ контактни лещи скоро ще могат реално да помагат на диабетиците, благодарение на швейцарски производител

Иновацията „умни“ контактни лещи ще промени живота на диабетиците и не само на тях, твърдят инженери от хай-тек лабораториите на Гугъл, които по-рано тази година представиха своята разработка. Между интернет гиганта и водещата фармацевтична компания Novartis е подписано споразумение за производство на интелигентни контактни лещи, които за начало ще помагат на диабетиците, като следят постоянно кръвната захар. Технологиите на Гугъл и практическият опит ще се обединят в името на човешкото здраве, коментира за Financial Times подписания договор Джо Хименес, представител на швейцарската фирма, която е в ТОП3 на световната фармацевтична индустрия.

„Умни“ контактни лещи помагат на диабетиците
„Умни“ контактни лещи помагат на диабетиците

Тези „умни” контактни лещи ще измерват нивата на глюкоза в околоочната течност чрез микроскопичен сензор и ще изпращат данните безжично към мобилно устройство, пояснява представителят на Novartis. Технологията може кардинално да промени живота на диабетиците, които са принудени ежедневно десетина пъти да изпитват болезнено убождане, когато си проверяват кръвната захар.

По данни на СЗО диабетът засяга около 382 милиона души по целия свят. Преобладаващото мнозинство са с диабет тип 1 и частично с тип 2, и те се нуждаят от непрекъснат мониторинг на кръвта, за да избегнат риска от тежки усложнения – ампутации и слепота.

Иновацията ще намали разходите на диабетиците, които ще могат удобно да следят собственото си здраве, а също така ще облекчи системата на здравеопазване, тъй като мониторингът на хроничното заболяване може да предотврати тежките последствия.

Плановете на Novartis и Гугъл включват използване на новите технологии в още области. Например „умни“ лещи могат да помагат при далекогледство или късогледство, да извършват постоянно  наблюдение на пациенти със сърдечна недостатъчност и други. Обаче първата стъпка е направена и до 5 години първите „умни“ лещи за диабетици се очаква да бъдат на пазара, обещават производителите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *