Защо сушените сливи и стафидите са полезни и през лятото?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

През лятото има изобилие от пресни плодове, но пък сушените са с нас през цялата година – с пълен асортимент от витамини и минерали

сушени сливи Те запазват всички полезни свойства на пресните плодове. Богати са на калий, магнезий, фосфор, желязо и т.н. Съдържат захароза, фруктоза, глюкоза и различни киселини, както и пектин, азотни и дъбилни вещества, витамините А, С, В,, В2, Р, затова се препоръчват при авитаминози и анемия.

Всекидневната употреба на сушени сливи повишава имунитета и помага да се избавим от излишните килограми. Нормализират налягането, ефективни са при лечение на ранни стадии на заболявания на сърцето и съдовете. Имат лек слабителен ефект, затова се прилагат за активизация на работата на „лениви“ черва и за профилактика на хроничен запек.

Заради високото съдържание на вит. А сушените сливи помагат за подобряване на зрението. Полезни са и при заболявания на бъбреците, черния дроб и при атеросклероза. Последни изследвания доказват, че са ефективни за лечение на възпаления на венците, на червата и стомаха. Помага при анемия и обща слабост.

Отвара от стафиди се използва при лечение на хипертония, поражения на гърлото, бронхите, възпаления на белите дробове и силна кашлица.

Тъмните стафиди са по-полезни от светлите. Те са отлично профилактично средство против кариес и при заболявания на венците.

Ако усетите раздразнение, накиснете за една нощ в студена вода шепа стафиди и на сутринта изпийте настойката – тя ще стимулира и сърдечния мускул.

Отвара от стафиди със сок от лук отлично помага при кашлица, хрема, болести на гърлото: 100 г стафиди се заливат с чаша вряла вода и киснат 10 мин., прецеждат се, изстискват се, смесват се с 1 с.л. сок от лук и се пие по 1 чаша три пъти на ден.

За укрепване на сърдечния мускул някои специалисти препоръчват стафидите да се употребяват по схема. Нужни са 2 кг стафиди. Първият кг се яде по 40 бр. дневно сутрин на гладно. Закуската е едва след половин час. Вторият кг: 1-ви ден – 40 бр., 2-ри ден
– 39, 3-ти – 38, и т.н.- докато се стигне до 1 стафида. Профилактиката се провежда два пъти годишно.

При стомашно-чревни проблеми, както и след прекарани заболявания, се препоръчва отвара от стафиди, овес и червени боровинки: по 0,5 чаша стафиди и червени боровинки, 250 г овес, 40 г мед и 1,5 л вода. Сместа се кипва и веднага се отстранява от огъня, като се оставя за 3 часа на топло място. Прецежда се и се добавя медът. Напитката се приема три пъти дневно по 50 г.

За бременните стафидите са полезни в съчетание с орехи и сушени кайсии: помагат за премахването на отоците и запазването на баланса от калий и магнезий в организма.

Противопоказани са за хора със затлъстяване, остра сърдечна недостатъчност, язва на стомаха и дванадесетопръстника, ентероколит и туберкулоза. Не се препоръчват и при диабет, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *