Знаете ли легендата за спанака?

Западногерманският химик Хенрих Лорх от Фрайбургския университет чел лекция за зеленчуците и специално за спанака. Според него това растение е жертва на грешка.

Лорх решил да провери състава на спанака и получил странни резултати. Желязото в него се оказало десет пъти по-малко, откол­кото трябвало да бъде според предварителните сведения. Той бил изненадан, защото и досега спанакът е смятан за лечебно средство. Препоръчва се на деца и възстановяващи се възрастни, за повишаване на количеството на хемоглобина и подобряване на тонуса. Е, не е толкова вкусно, но има много желязо! Лорх многократно повторил изследванията и нито веднъж не открил в листата на спанака очакваните чудни дози желязо. При това били проверени проби, произхождащи от много европейски страни. Но уви, той винаги намирал десет пъти по-малко желязо, отколкото е указано в справочниците.

Западногерманският химик се заел с изследване на трудовете, посветени на този проблем и легендата за лечебното желязо се разсеяла. Оказало се, че спанакът дължи своята слава на печатна грешка, направена преди повече от сто години. През миналия век бил отпечатан справочник по лечебно хранене. Тогава химиците направили анализ и определили процента на желязото в спанака. Но печатарите при работа над книгата неволно преместили десетичния знак – точката и количеството на желязото станало десет пъти повече. Лекарите, които използвали тази книга, започнали да препоръчват спанака на всички. Справочникът бил издаван многократно, но никой не забелязал грешката, която в края на краищата прескочила и в готварските книги.

Откритието на Лорх е потвърдено от работите на немските химици от миналия век. Техните данни съвпадат с аналитичните данни на учените от съвременната лаборатория във Фрайбург.

 

Българите са болни, защото ядат отровни храни!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *