Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да настроите „вътрешния“ часовник?

Как да попаднем в унисон със собствените биоритми?

вътрешен часовник

Още от раждането човешкият организъм е подчинен на три основни вида биологични ритми, контролиращи като часовник цялата ни жизнена дейност:

– физически ритъм
– цикълът се състои от 23 дни;
– емоционален ритъм
– цикъл от 28 дни;
– интелектуален ритъм – цикъл от 33 дни.

Схематично тези цикли се изобразяват като вълнообразни линии, които периодично пресичат хоризонталната ос, обозначаваща нулевото значение. За начална точка се приема датата на раждане на човека, която се отбелязва на хоризонталата. След това всяка от трите вълнообразни линии се насочва нагоре, достига своя пик и започва да се снижава. Пресичайки нулевата ос, линията се движи надолу, замира на определен етап и отново започва движението си нагоре. Като се вземе предвид продължителността на циклите, на всеки 23, 28 и 33 дни вълнообразната линия, съответстваща на определен ритъм, пресича нулевата линия.

На всеки от нас съответства индивидуална схема на тези биоритми. Периодът, когато вълната на биоритъма се намира над нулевата ос, се смята за благоприятен, когато вълната е под оста, периодът е критичен.

Трите биоритъма са тясно свързани помежду си, както и с множество други фактори: възраст, здравословно състояние, емоционални натоварвания, стрес.

Физическия ритъм ясно усещат хората, занимаващи се с физически труд или спорт. При подем натоварванията не изискват много енергия, а при спад се налага да се полагат максимум усилия за постигане на поставената цел.

Емоционалният ритъм отговаря за творческите способности на човека, за интуицията, за възприемането на околната действителност. Този ритъм е най-значим за хората с творчески професии, свързани с общуване и контакти. В периодите на подем човек става оптимист, лесно взема решения и се чувства великолепно; в противополжната фаза същата личност е крайно песимистична и неактивна.

Интелектуалният ритъм отговаря за способността за логично мислене, за изпълнението на сложна умствена работа, учене или самообучение. Критичният период на този биоритъм в значителна степен затормозява интелектуалната дейност.

Водете размерен живот: събуждане, хранене, спортуване, сън – по възможност по едно и също време.

Избягвайте преумората, недоспиването и вредните навици.

Получавайте достатъчно количество светлина – както слънчева, така и електрическа.

За възстановяване на своите биоритми е добре да използвате натурални лекарствени растения, като си приготвяте екстракти и настойки от лимонник, левзея, стевия, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *