ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

САЛБУТАМОЛ ВЗФ / SALBUTAMOL WZV

Съдържа салбутамол под формата на сулфат, царевично нишесте, лактоза, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат

salbutamolПредназначение

САЛБУТАМОЛ е лекарствен продукт с бронхоразширяващо действие; отпуска бронхиалната мускулатура. Препоръчва се в случаи на белодробен емфизем, астма, хроничен обструктивен бронхит.

Как се приема

Медикаментът се приема по лекарско предписание. Лечението със САЛБУТАМОЛ се провежда в дози и с продължителност, съобразени с диагнозата, възрастта и здравословното състояние на пациента.

Възрастни и деца над 12 години започват лечението с дози от 2 до 4 мг, до четири пъти дневно. В зависимост от въздействието стартовата доза може да се увеличи, но интервалите между два последователни приема следва да са около 6 часа. Еднократна доза над 4 мг се допуска само ако по-малките не са дали положителен ефект. Максимално допустимата дневна доза е 32 мг общо. При лечение с по-високи дози да се следи за нежелани странични ефекти.

Деца от 6 до 12 години започват лечението с този медикамент с начална доза от 2 мг за един прием. Допустими за 3-4 приема дневно с 6-часови паузи, като максималната дневна доза е до 24 мг.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини промени в общото състояние, за които трябва да се следи. Ако те се проявяват при прием на по-високи дози, лечението с този продукт се прекратява и незабавно се търси лекарска консултация.

САЛБУТАМОЛ може да предизвика главоболие, световъртеж и тремор; съобщавано е за повишена раздразнителност и сърдечни смущения. В отделни случаи има оплаквания от мускулни спазми и гърчове, зачервяване на кожата, гадене и затруднено дишане.

Един от нежеланите странични ефекти е проблемното отделяне на урина.

Известни са данни за негативно въздействие на лечението с този медикамент, при който се получават спазми на бронхите, отоци на гърлото и аритмия. Докладвано е също за хипертонични пристъпи, повръщане и пресъхване на устната кухина и гърлото.

Кога НЕ БИВА да се приема

Не предприемайте лечение със САЛБУТАМОЛ, ако имате алергия към някой от компонентите.

Медикаментът не се прилага при лечение на деца под 6-годишна възраст и кърмачки. Приемът му от бременни е възможен само при крайна необходимост и под постоянен лекарски контрол.

САЛБУТАМОЛ не се препоръчва при лечението на пациенти, преживели инфаркт или с други проблеми на сърдечно-съдовата система; не е желателно приложението му при потребители със заболяване на щитовидната жлеза; при хипертоници, болни с епилепсия, захарен диабет и глаукома.

Взаимодействие с други медикаменти

Прилагането на САЛБУТАМОЛ изключва паралелно лечение с подобни медикаменти поради опасност от предозиране и негативни реакции на кръвообращението (промени в сърдечния ритъм, ускорено сърцебиене). Не са желателни комбинациите с антидепресанти и диуретици с понижаване на калиевите нива.
Лекуващият трябва да е информиран за всеки медикамент, който пациентът приема или е приемал наскоро в рамките на терапия за друг здравословен проблем.

______

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 25 таблетки по 4 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *