Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето какво помага при болки в тила

Това е чувствителна област, а и не я щадим особено – децата но­сят тежки ученически чанти, ние пък стоим в неправилна стойка при работа на бюро, имаме напрежение и неприятности. Така вратът ни реагира с болки, често и с главо­болие.

 болки в тила, болки в гръбнака, болки във врата, шийни прешлени

Тези болки не са толкова резултат на износване, блокади или други проблеми на гръбначния стълб. Почти винаги са предизвикани от схващания на напрегнатата мускулатура на врата и ра­менете. Мускулните влакна се скъсяват и това води до проблеми. Стресът тук също играе голяма роля. Болките във врата и раменете са на­право като сеизмограф за стрес. Експертите наричат дори тези мускули на тила мускулите на стреса. Те ре­агират много бързо на нато­варвания от всякакъв вид. Причината е в многото нерви, които преминават през врата. При всяко натоварване те се активират и мускулите не­волно се напрягат. Това от своя страна сигнализира на мозъка, че сме в опасност, и оттам идва командата „стегни се , което още повече влоша­ва положението. Постоянно напрегнатите мускули пък губят еластичност, стегнати са дори в спокойно състояние и упражняват натиск върху нервите, пречат на кръвоснабдяването – получава се порочен кръг.

Най-добрият начин да пре­дотвратим това напрежение и болки е да разтягаме муску­лите и да ги тренираме. Има разработена програма от се­дем упражнения, които да се правят на работното място -по 15 минути дневно, може да не е наведнъж, а на три пъти по пет минути например. Това са упражнения именно за об­ластта на раменете и врата, лесни са за изпълнение, но са много ефикасни. От тези упражнения могат да се възползват и хората с главоболие.

При работа трябва да правим малки паузи, често да става­ме и да се раздвижваме. Не е зле да се отървем от чантите, които обичаме да носим на едно рамо. Спокойно можем да сложим лаптопа и в раница за гръб.

Упражнения при болки във врата и раменете:

Основна стойка

Седнете с изправен гръб на един стол. Краката са разкрачени на широчина­та на раменете. Коремът е прибран, мускулатурата на таза е напрегната. Раменете са назад, вратът е изпънат. Тази стойка се заема преди всяко упражнение. Броите бавно – да броите до че­тири например съответ­ства на 4 секунди.

1.      Вдигане на раменете
Вдишайте дълбоко, бройте бавно до четири и при това силно издър­пайте раменете нагоре. Издишайте и задържате мускулите напрегнати за 4 секунди. Вдишайте и при издишването за 4 секунди спуснете раменете надо­лу. Задръжте мускулите напрегнати за 4 секунди. Започнете отначало. Пов­торете пет пъти.
2.      Кръгове с раменете
Правете равномерни кръго­ве с раменете – движете ги напред, нагоре, назад и на­долу. Бройте до осем през това време. Повторете от пет до десет пъти.
3.      Раменете наклонени напред
Вдишайте и бройте бавно до че­тири и през това време вдигнете раменете нагоре, наклонени напред. Задръжте 4 секунди и издишайте. Вдишайте, пак бройте до четири и отпуснете раменете със сила назад и надолу. Повторете пет пъти.
4.      Раменете назад
Повдигнете ръцете, лактите са сгънати под 90 градуса нивото на раменете, китките сочат напред. С вдишването за четири секунди издърпайте ръцете хоризонтално назад, задръжте за 4 секунди, след това за четири секунди върнете ръцете напред. През цялото упражнение мускулите са напрег­нати. Повторете от пет до десет пъти.
5.      Натискане на главата
Вдишайте, с дясната ръка натиснете дясна­та страна на главата за пет секунди. Изди­шайте. Повторете от лявата страна. След това с двете ръце натиснете челото пет секунди, без главата да поддава на натиска. Повторете пет пъти.
6.      Разтягане на врата
Кръстосайте ръце зад врата и притиснете тила. Сгънете ръце­те напред, главата е изправена, задръжте напрежението за четири секунди. Вдишайте и при издишването освободе­те напрежението, спус­нете лактите надолу и притиснете брадичката към гърдите. Задръжте за четири секунди, след това за четири секун­ди бавно се върнете в изходна позиция. Повто­рете пет пъти.
7.      За гръбначния стълб
Отпуснете главата, горната част на тялото и ръцете за четири секунди, като легнете напред върху бедра­та си. Задръжте четири секунди и бавно, прешлен по прешлен изправете тялото за осем секунди (бройте до осем). Не повдигайте раменете. Повторете три пъти.

 

STOP PAIN – УНИВЕРСАЛЕН УРЕД ЗА БЪРЗО ПРЕМАХВАНЕ НА БОЛКАТА

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *