Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо има болки във врата: 5 причини и как да се справите

Болката във врата не е само дискомфорт. Болката в тази област може да показва наличие на сериозно заболяване

врата
Износване на прешлените предизвиква болки във врата

Какви усещания сигнализират за проблем и какво да направите, когато дълго време усещате силни болки във врата?

Кога болката във врата може да бъде опасна?

Има само три основни симптома. Ако усетите изтръпване, щракане, пробождаща болка или спазми някъде във врата, най-вероятно няма нищо сериозно. Само 1 процент от болката в тази област е причинена от наистина сериозен проблем.

Болки във врата: причини и превенция

Болката в областта на шията може да е признак на автоимунно заболяване, злокачествени новообразувания, възпаление, притиснат нерв. Появява се и заради заболявания, свързани с кръвоносните съдове и увреждане на гръбначния мозък.

Кои три ключови симптома могат да показват това?

1. Усещането за дискомфорт или болка в областта на шията не изчезва поне няколко дни.

2. Дискомфортът нараства.

3. Има поне 1 „утежняващ фактор“ като:
– възрастова група над 55 или под 20 години;
– нарастващо болезнено усещане при потупване, опипване или дори леко стискане;
– треска, гадене, общо неразположение;
– отслабване на килограми;
– системни главоболия;
– скованост при елементарни движения;
– изтръпване, слабост в горните или долните крайници.

Ако оплаквания и от трите точки са налице, има смисъл да уговорите среща с личния лекар възможно най-скоро. Лекарят ще предпише какви изследвания трябва да се направят и вероятно ще ви даде направление за тесни специалисти, които да поставят точна диагноза.

Друга очевидна ситуация, когато болката не може да бъде пренебрегната: ако човек е участвал в инцидент – паднал е от велосипед, ски, сноуборд или е бил ранен по друг начин, а острата болка във врата се появява веднага след това събитие.

Защо боли врата: 5 от най-често срещаните причини

Човешкият врат е гъвкав и не особено дебел (при повечето хора). Той държи главата, която не е съвсем лека, може да се извива наляво и надясно, без да нарушава баланса на тялото. В някои случаи натоварването се увеличава и се появява болка. Но има и други фактори. Ето 5 от най-често срещаните.

• Мускулно напрежение

Мускулното напрежение е познато на хората, които седят много пред компютъра и на бюро. Когато сме седнали, ние несъзнателно издърпваме главата напред, отвъд раменния пояс. За да може да задържим шията в това антифизиологично положение, мускулите се напрягат. Ако това продължи достатъчно дълго, врата започва да боли.

С течение на времето мускулите свикват с грешната позиция и става трудно да ги отпуснем. Следователно, болките стават хронични.

• Износени стави

Шийните прешлени, както всички останали, се износват с възрастта. Еластичният хрущял между тях, който абсорбира напрежението и помага за по-меките завъртания, изтънява и се разрушава.

Поради изтъняващия хрущял, ставите се трият една в друга, докато се движат. Това провокира усещане за скованост и болезненост.

• Камшична травма

Какво е камшична травма? Представете си, че се возите в автомобил и изведнъж той рязко спира. Главата по инерция продължава да се движи напред, а след това изведнъж отива назад и после се връща пак напред.

В същото време мускулите са силно разтегнати, възникват микро разкъсвания. Това се нарича камшичен удар.

• Възпаление на мускулите

Течение през лятото, отворена врата през зимата – всичко това може да причини възпаление. Мускулите на врата могат да се възпалят на фона на инфекция, например настинка или грип. Най-често миозитът (възпалението), което възниква, не е опасно и преминава след няколко дни.

• Възпаление на лимфните възли

В този случай не боли врата, а натрупването на лимфни клетки. Уголемените лимфни възли са симптом, че тялото се бори с инфекция, локализирана във врата и главата.

Това обикновено се наблюдава при настинки (грип, ТОРС, ушни инфекции). Понякога причината за възпалението на цервикалните лимфни възли може да бъде прогресиращ кариес, морбили, отслабване на имунната система.

Само квалифициран лекар е в състояние да установи причината.

Възпалението на мускулите може да причина за болка в областта на шията

Какво да направите, ако ви боли врата?

Лъвският дял от проблемите с шията са свързани с болки в мускулното напрежение или износени стави. В този случай не се изисква специално лечение. Дискомфортът изчезва след няколко дни.

Може да облекчите болката като:

– вземете обезболяващо средство;
– поставете в областта на шията торба с лед или замразена храна, увита в кърпа. Може да практикувате тази терапия през първите 2-3 дни на болка;
– ако проблемът продължава и след 2-3 дни, топлината ще облекчи състоянието: горещ душ или кърпа, напоена с гореща вода, която се нанася върху врата ще свърши работа.
– упражнения за леко разтягане на мускулите на врата и активиране на кръвообращението. Внимание! Упражнения изобщо не се препоръчват при остра болка или вероятност от заболяване на шийните прешлени (притиснат нерв , херния).

За да не ви боли врата

Профилактиката ще помогне за предотвратяване на болките във врата. Ето няколко полезни съвета.

– Контролирайте стойката си

– Ако работите дълго време пред компютър или пътувате в седнало положение, използвайте моментите, за да станете, да се раздвижите, да опънете раменете и да разтегнете врата.

– Задайте правилната височина на бюрото и стола, монитора и клавиатурата. Екранът в идеалния случай трябва да е на нивото на очите. Клавиатурата е добре да е на повърхността на масата, така че да е удобно да работите с нея, като поставите лактите си върху подлакътниците на стола.

– Спрете да държите телефона между ухото и рамото по време на разговор. Когато ръцете ви са заети, ползвайте слушалки или високоговорител.

– Откажете се от пушенето. Пушенето уврежда кръвоносните съдове и хрущялите, които хранят мускулите.

– Не носете тежки чанти през рамо.

– Спете в такова положение, че главата и шията да са в една линия с тялото. Най-добрият вариант е да спите по гръб с възглавница под врата и плоска възглавница под бедрата.

– Обърнете внимание на диетата. Здравословната диета ще поддържа мускулите и ставите ви здрави.

– Избягвайте нараняванията, както и да стоите на течение.

Източник: www.fdoctor.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *