Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С какво доматеното пюре е важно за здравето ни?

Доматеното пюре не е сред изисканите хранителни продукти, дори за много хора то е някаква отживелица. Неочаквано специалистите по хранене го преоткриха и дори препоръчват да го използваме във всекидневното меню. Защо?

tomatoДоматеното пюре като никой друг хранителен продукт е в състояние да активира защитните сили на организма срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчения и по този начин да го защити от преждевременно стареене.

Както е известно, стареенето се провокира от разрушителното въздействие на свободните радикали върху клетките, припомнят от medikforum.ru. Свободните радикали са резултат от въздействието на лоша екосреда, неправилно хранене, вредни навици и т.н. Действието на свободните радикали може да бъде неутрализирано само от природните антиоксиданти, съдържащи се в някои хранителни продукти или изработвани от самия организъм.

Изследванията показват, че от доматеното пюре организмът може да получи много по-високи дози от антиоксиданта ликопин, отколкото от пресните домати. А именно доматите се считат за най-добър източник на ликопин. Според учените концентрацията на ликопин в пюрето е пет пъти по-висока, отколкото в доматите. След експериментите с домати и с пюре учените са обявили, че 1-2 чаени лъжички пюре на ден пазят кожата от слънчево изгаряне не по-малко ефективно от няколко едри домата.

Медиците препоръчват всекидневно да се поемат храни с ликопин. Под неговото въздействие клетките активират самозащитата си срещу вредното UV-въздействие, а това удължава младостта на организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *