Учени: Остеопорозата се цери бързо и без хапчета!?

Остеопорозата е здравен проблем от световно значение, за чието решаване е необходимо постоянство и продължително лечение

Болестта на чупливите кости – остеопорозата, заема третото място в класацията на СЗО за най-разпространените и опасни болести, като засяга основно жените над 50 и мъжете в „третата възраст“. Известните методи за лечение могат да постигнат успех, но изискват продължителен прием на лекарства, а британски учените обещават кардинално решение на проблема с остеопорозата.

Учени: Остеопорозата се цери бързо и без хапчета
Учени: Остеопорозата се цери бързо и без хапчета

Както е известно, с възрастта, дефицитът на калций в организма води до намаляване на плътността на костите и оттам се увеличава рискът от тежки фрактури. Пациентите с такава диагноза са принудени да вземат специални лекарства и спазват диети в продължение на години, но дори тогава плътността на костите се възстановява прекалено бавно. Статистиката показва, че хората, запазили двигателната си активност независимо от възрастта, по-малко са изложени на риска да заболеят.

Британски изследователи от Медицинския институт към университета в Ливърпул обръщат внимание на тази подробност и се поздравяват с невероятен успех при изпитанията на нов метод за лечение на остеопороза, който напълно изключва употребата на медикаменти и следователно няма противопоказания и странични ефекти, пише „Дейли Мейл“.

Ливерпулските учени са изработили миниатюрни електростимулатори, подобни на тези, имплантирани от кардиолозите на пациенти, нуждаещи се от принудително стабилизиране работата на сърдечния мускул. Новите устройства са предназначени за стимулиране на мускулите в тези зони на човешкото тяло, където рискът от счупване на кост поради остеопороза е най-голям. Това обикновено са тазобедрените стави, поясната област на гръбначния стълб и някои други. Експериментите в лабораторни условия с опитни животни показват увеличение на плътността на костите им с повече от 30% за един месец, при стимулиране на мускулите в поразените от заболяването зони. Подобни постижения медикаментозното лечение постига за години.

Тези резултати дават надежда за кардинална промяна и остеопорозата ще може да се цери бързо, без хапчета и нежелани странични ефекти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *