Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 истини и 5 мита за кравето масло

По различни причини много хора се отказаха от маслото в полза на маргарина и други мазнини. Тенденцията обаче се обръща, защо ли?

Маслото е незаменимо в кулинарията. Неговият вкус и нежната му консистенция придават на храната привлекателен вид и аромат. От 40 години насам нутриционистите спорят за качествата на наситените и ненаситени мазнини, но все повече се налага мнението, че те не са нито само лоши, нито само добри, а най-важен е балансът между тях, пише сп. „Здравен журнал“.

Да проверим вярно ли е това, което знаем или предполагаме за маслото.

maslo polziИСТИНА: Маслото се готви лесно 

То постепенно добива златист цвят при затопляне, който може да бъде поддържан, ако се добавят няколко капки вода. Така маслото няма да почернее и ще запази всичките си вкусови качества.

МИТ: Загрятото масло е вредно за здравето 

В сладкарството оцветяването на маслото при загряване се дължи на определена реакция, при която аминокиселините във взаимодействие със захарта придобиват кафеникав нюанс. Тези химически взаимодействия са научно изследвани и мнението на учените е, че затоплянето на маслото не го прави вредно за организма.

МИТ: Можем да го консумираме в неограничено количество

Както всички мазнини, то трябва да се консумира умерено. За средно натоварен физически човек оптималното количество е 20 грама на ден.

ИСТИНА: Маслото е важен източник на витамин А

20 грама масло покриват 20% от дневните нужди на организма от витамин А. Този витамин е абсолютно необходим за растежа, предпазва от инфекции, поддържа кожата и зрението.

МИТ: Кроасанът с масло е по-диетичен от филията с масло

Ако искате да поддържате стройна фигура, по-добре заложете на филията. Намазана с масло, тя съдържа два пъти по-малко калории от кроасана. В случай, че изберете пълнозърнсст хляб, ползата се допълва от витамини и фибри.

МИТ:  За децата е по-добре да се използва течен шоколад вместо масло 

Две филии хляб, намазани с масло, съдържат 75 килокалории. Ако го замените с течен шоколад, те стават 213. Внимавайте все пак да не слагате прекалено много масло върху хляба – не повече от 10 г.

ИСТИНА: „Олекотеното“ масло е регламентиран продукт 

За масло с намалено съдържание на мазнини се смятат продуктите, които съдържат между 41 и 62% мазнини, за разлика от маслото, при което тяхното съдържание е 82%. Ако е под 41”, продуктът не може да бъде наречен масло.

МИТ: Маслото носи холестерол

Хората в добро здраве могат редовно да консумират масло в рамките на едно балансирано хранене. Повишаването на холестерола в кръвта има много причини – наследственост, пол, възраст, заседнал начин на живот, затлъстяване…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *