ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мазната риба пази зрението!

Мазните видове риби в менюто забавят и дори спират някои дегенеративни промени, които с възрастта причиняват загуба на зрението. Наличието на омега-3 мастни ненаситени киселини възпират проявата на различни дефекти, свързани с остаряването.

degeneracia 4Мазнините в рибата съдействат за поддържане на малките кръвоносни съдове в ретината, описват от medikforum.ru. Този тип промени причиняват различни заболявания, включително възрастовата макуларна дегенерация. Именно тя е най-честата причина за загуба на зрението при възрастни хора. Само във Великобритания такъв проблем имат над 600 000 души и се очаква числото им да нарасне три пъти през идните 25 години.

Харвардски учени изследваха подробно т.н. “мокра” макуларна дегенерация. При нея зрението се изгубва тотално само в рамките на няколко месеца. Експериментът включвал наблюдение над лабораторни гризачи с такъв здравословен проблем, на които били давани големи количества омега-3. Тази мастна киселина се съдържа в рибата тон, пъстървата, сардината, сьомгата и още някои видове риби.

Оказва се, че мастните киселини забавят развитието на болестта, така че съответстващите на диагнозата увреждания на малките кръвоносни съдове намаляват. В случая се активират функциите на имунната система. Не е ясно обаче дали механизмът ще проработи и при възрастните хора. Проблемът е, че колкото по-възрастен е един организъм, толкова по-трудно се преработват и усвояват полезните омега-3 компоненти от мазните риби. Предстои да се изследва и пълноценното им усвояване под формата на хранителни добавки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *