ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Да мием ли пилешкото, преди да го сготвим?

Навикът да се мие пилешкото месо преди готвене може да причини истинска катастрофа за здравето. Това твърдят британски експерти и предупреждават за възможни стомашни разстройства, риск от конюнктивит, артрит и дори увреждане на нервите.

pileКак така? Агенцията по хранителни стандарти на Острова наистина е призовала британските потребители да не мият пилешкото преди готвене. Тази процедура според експертите увеличава риска от разпространение на опасния патоген campylobacter, разясняват от medikforum.ru. Тази бактерия е основен причинител на много от хранителните натравяния в редица страни. Лабораторните тестове показват, че повечето им жертви теглят заради същата бактерия, обитаваща пилешкото месо. Зараза с такива патогени може да се получи от сурово месо, непастьоризирано мляко и непреварена вода от замърсен водопровод или кладенец.

Според статистиката близо половината домакинства имат практика да измиват месото преди готвене, като по този начин отстраняват остатъци от кръв, опаковки или възможни механични замърсители. При измиването обаче невидимите замърсители – въпросните бактерии, могат да попаднат върху дрехите, плотове край мивката, върху други хранителни продукти, в очите на приготвящия храната чрез случайни пръски вода. За едно хранително натравяне с campylobacter са достатъчни само няколко невидими клетки от бактерията!

Едно хранително натравяне в случая не е най-лошото, което може да ви се случи. При една четвърт от пациентите, заразени с този патоген, впоследствие се развива синдром на раздразненото дебело черво. Този здравословен проблем може да се влачи с години! В 1% от случаите на заразяване с campylobacter се развива преходен артрит: възпалителният процес се овладява със силни медикаменти и преминава, но понякога си остава хроничен. Бактериите могат директно да попаднат в окото и да причинят конюнктивит.

Препоръчаната практика: с остър нож суровото месо се остъргва и изчиства механично, като се внимава части от отделената маса да не попаднат върху плот, друга храна. Работи се върху дъска, която е предназначена САМО за месни продукти. Топлинната обработка на месото ще направи необходимото да бъдете предпазени от зараза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *