ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Никотиновите дъвки и лепенки причиняват рак

Учени от САЩ обявиха, че популярните никотинови дъвки и пластири са заплаха за здравето. Те не причиняват зависимост като истинските цигари, но могат да станат причина за рак.

nikotinИзследователите от Virginia Bioinformatics Institute твърдят, че никотиновите пластири и дъвки всъщност не са така безобидни, както се рекламира и е прието да се мисли. Оказва се, че под въздействието на никотина в ДНК протичат мутации, напомнящи тези при окислителните процеси и предвещаващи рак. Всъщност споменатите продукти си съдържат доста сериозно количество никотин, отбелязват от medikforum.ru.

Никотинът, както се знае не от вчера, е такъв мощен канцероген, че всички продукти, които го съдържат, трябва да се считат за опасни. Производителите на пластири и дъвки обикновено подчертават, че никотинът е само един от близо 4000 компонента на тютюневия дим. Много от тези компоненти вече са признати за канцерогенни; за въздействието на никотина в тази посока все още се спори.

Доскоро наистина се считаше, че никотинът е опасен не толкова поради риска от рак, а защото причинява зависимост. Но опитите на американските учени всъщност са доказателство, че никотинът, който се намира на практика във всички продукти за борба с тютюнопушенето, също е канцероген. Това е първото научно изследване, което директно показва връзката между никотина и съдържащите го продукти – и риска от развитие на окислителен стрес. Следващата стъпка в изследванията на споменатия екип е в посока – дълговременно въздействие на никотина върху организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *