Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дивият копър – отлично средство за добро храносмилане и имунитет

Той е известен от древни времена като хранително и лекарствено растение. Според историците римските гладиатори са го смятали за отличен стимулатор и са го добавяли в храната си преди схватки, за да повишат шансовете си за победа. Дивият копър бил уважаван заради качествата си дори от император Карл Велики, който със специален указ наредил полезното растение да се засажда в градините за укрепване на здравето на членовете на двора.

Към тази идея го гласнали монасите oт най-близкото му обкръжение, които познавали целебните свойства на копъра. Благодарение на тях, дивият копър заел своето място в лечебните градини практически на всички div-koparманастири в средновековна Европа, а оттам – и в аптеките. Монасите приемали резенето за незаменимо средство срещу зимната депресия и свързаното с нея намаляване на жизнените сили, пише сп. „Здравен журнал“.

Съвременните изследвания потвърждават, че това растение стимулира храносмилането и имунната система, като ни помага да се борим със зимните болести. А противокашлечното му действие и способността му да успокоява спазмите били известни още на знаменитите лекари от древността – Хипократ и Авицена.

В медицината се използват сушените плодове (семе), богати на етерични масла – анетол и фенхон, които отстраняват подуването на червата, справят се с пристъпите на кашлица и възпалението на лигавицата на носа при хрема.

Днес лекарите препоръчват средствата на основата на това растение (включително чайове и настойки) при заболявания на горните дихателни пътища и при нарушения в храносмилането. Да не забравяме и спазмолитичния ефект. Използва се и при лечението на коронарна болест и сърдечна недостатъчност, но все още няма еднозначно мнение на кардиолозите за неговата ефикасност.

За получаване на нужния ефект върху храносмилането вършат работа не само лекарствата със съдържание на див копър, но и добавянето му като подправка в храната (използват се семената). Той придава приятен, леко сладникав и освежаващ вкус на салати, бульони и хлебни изделия.

Лосионът на основата на резене е известен при лечението на възпалителни процеси на кожата. Семената се смилат и се сваряват във кода (1 с. л. семе в 250 мл вода), добавя се лъжичка мед и се охлажда. Полученият лосион може да се съхранява в хладилника една седмица и се смята за отлично средство за почистване на кожата.

Лекарите натуропати съветват да се съчетават чай от див копър и кимион с пробиотици. Полезните вещества от тези растения спират ръста на вредните, патогенни бактерии в червата и поддържат функциите на полезните бактерии. Курсът на приемане на чая е 2-3 седмици по чаша на ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *